Expoziția dedicată lui Ciprian Porumbescu, la Sibiu

Expoziția „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal” ajunge la Sibiu.  Vernisajul va avea loc la Salonul de muzică, Palatul Brukenthal, Piața Mare, nr. 4, pe 5 aprilie, la ora 11:00. 

Foto: MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU

Anul 2023 a fost decretat prin lege Anul Ciprian Porumbescu și, cu această ocazie, Muzeul Național al Bucovinei a organizat o expoziție itinerantă dedicată marelui compozitor, expoziție ce va fi prezentată în luna aprilie și în Piața Mare din Sibiu.

Realizată într-un format atractiv pentru publicul larg, expoziția conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu: copilăria și primii ani de școală la Ilișești; perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică; Serbarea de la Putna din 1871; perioada în care a fost student la teologie și filozofie în Cernăuți; Societatea studențească „Arboroasa” și temnița habsburgică; Berta – o iubire imposibilă; perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov; premiera Operetei „Crai Nou”, „Italie! Italie!”. Expoziția mai cuprinde și secțiunile „Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterității”, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.

Prin această expoziție, Ciprian Porumbescu va fi prezent, pe parcursul întregului an, și la Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Banatului și Muzeul Regional Cernăuți.

Expoziția va fi deschisă în perioada 5-30 aprilie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*