Expoziţia „Baronul bibliofil – 300 de ani” se deschide miercuri

Miercuri, 8.12.2021, la Cabinetul de Cartografie, Palatul Brukenthal, Piaţa Mare, nr. 4, Sibiu,  va avea loc deschiderea expoziţiei intitulată Baronul bibliofil – 300 de ani, curator: dr. Radu Teuceanu.

Baronul Samuel von Brukenthal a dorit să întemeieze, după modelul vienez, în cadrul palatului din centrul Sibiului, un Templu al Muzelor, o formă elevată a unui set de valori, ierarhizat şi destinat să se bucure de o mare stabilitate în timp.

Brukenthal a preţuit în mod deosebit cartea sub aspect bibliologic şi a lăsat intacte volumele cu legături deosebite şi supra-ex-libris-uri aurite, aplicate de foşti proprietari, în special nobili din spaţiul de limbă germană.

Este vorba în primul rând de cărţi, multe cu ilustraţii gravate, din epoca barocă, mai precis secolul al XVII-lea şi prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceste opere au fost scrise în limbi ale culturii europene – latina, germana şi franceza, incluzând opere ale autorilor antici, printre care se află şi traduceri. Expoziţia „Baronul bibliofil – 300 de ani” oferă publicului câteva dintre cele mai frumoase şi valoroase ediţii pe care le-a achiziţionat fostul guvernator al Transilvaniei, însoţite de panouri cu reproduceri ale unora din cele mai spectaculoase ilustraţii de carte din biblioteca noastră.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*