Expoziția ASTRA 160, inițiată și organizată de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, poate fi admirată de publicul reșițean, la Muzeul Banatului Montan. La vernisajul desfășurat ieri au participat reprezentanți ai instituțiilor organizatoare și ai autorităților publice locale, manageri ai instituțiilor de cultură, istorici, oameni de cultură, membri ai comunității și reprezentanți mass-media.
FOTO: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
În cadrul evenimentului au luat cuvântul dr. Livia Magina, manager al Muzeului Banatului Montan, dr. Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene și dr. Bogdan Andriescu, Șef Serviciu Cercetare Științifică la Biblioteca ASTRA Sibiu.
„Dintre toate realizările ASTREI, prima Enciclopedie a României, o operă încă actuală, se leagă de numele unui bănățean: Corneliu Diaconovici. Constituită în trei volume apărute între 1898 și 1904, impresionanta lucrare conține peste 36.000 de articole, hărți, planuri și ilustrații. În ceea ce privește istoria relației dintre ASTRA și Banat, a fost pe cât de lungă, pe atât de spinoasă, însă, chiar dacă Banatul s-a integrat mai greu în această asociațiune, prin reprezentanții săi a avut o contribuție notabilă, căci bănățenii au făcut donații pentru Palatul ASTRA, au participat la inițierea fondului pentru teatru, iar prin Diaconovici au fost sufletul acestei enciclopedii”, a explicat dr. Livia Magina, directoarea muzeului reșițean.
Directorul bibliotecii publice sibiene, dl. Răzvan C. Pop, a accentuat, în discursul său, importanța istorică a Asociațiunii #ASTRA în #Transilvania și #Banat. Reper în dezvoltarea și dinamica vietii culturale românești, Asociațiunea a fost gândită și creată de elita română din Transilvania și Banat în scopul culturalizării, alfabetizării și al construirii unei identități naționale, lucruri foarte importante și astăzi.
„Dacă este să mă întrebați care este cea mai mare operă a ASTREI, cea intangibilă este culturalizarea și alfabetizarea în sine, iar cea tangibilă este această enciclopedie. Ea a fost scrisă la Sibiu de către elita României din acea vreme, la marginea imperiului austro-ungar, în mijlocul unei administrații maghiare. Este o carte cu foarte multă simbolistică în ea. În enciclopedie s-a creat un sistem de gândire: cum ne percepem noi, ca români? Enciclopedia României este între primele astfel de enciclopedii scrise și tipărite. Diaconovici a lăsat un monument în sine, el este arhitectul acestei lucrări. Cred cu tărie că trebuie să ne schimbăm optica asupra istoriei noastre și mă bucur că există oameni de cultură care doresc să construiască și să continue ce au făcut cei care au fost înaintea noastră”, a spus managerul bibliotecii sibiene.
Expoziția cuprinde documente rare sau unicat aflate în colecția Bibliotecii ASTRA Sibiu, de o valoare culturală inestimabilă: carte românească veche, carte străină veche, manuscrise, piese de iconografie, cartografie și ex-libris-uri.
„Cele mai multe piese expuse se referă la Enciclopedia Română, lucrare cu întindere amplă, coordonată de Corneliu Diaconovici. Avem șansa să deținem fișele manuscris ale întregii enciclopedii, din care expunem câteva elaborate de Corneliu Diaconovici, și piese ale corespondenței purtate de acesta pentru realizarea volumelor. Expoziția de față cuprinde, totodată, și alte piese valoroase din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii ASTRA: manuscrise, carte românească veche, un act de hirotonire a unui preot, exemplar unicat din 1819 semnat de episcopul Transilvaniei, Vasile Moga, o corespondență între Titu Maiorescu și Iosif Vulcan, o poezie semnată de George Coșbuc, dar și lada de călătorie a lui George Barițiu.”, a spus Bogdan Andriescu.
În cadrul evenimentului de la Muzeul Banatului Montan, au fost lansate, de asemenea, două volume care aduc în actualitate activitatea și personalitatea marelui astrist Corneliu Diaconovici: „Diaconovici”- autor Gheorghe Jurma și „Uzina de Fier și Oțel Reșița” – autor Petru Broșteanu.
Expoziția ASTRA 160, organizată la Muzeul Banatului Montan din Reșița, poate fi vizitată de public până în 30 noiembrie 2023, în intervalul orar 9:00-17:00.