Exercițiul de desant aerian de la Câmpia Turzii, amânat din cauza ploii!

Cel mai mare exercițiu de desant aerian din Europa trebuia să aibă loc la finalul acestei săptămâni la Baza Aeriană din Câmpia Turzii, cu participarea a 2.000 de parașutiști. Evenimentul a fost amânat din cauza condițiilor meteo, informează Monitorul de Cluj.

foto: MApN

Duminică, 12 mai, trebuia să aibă loc cel mai mare exercițiu de desant aerian din Europa la Baza Aeriană din Câmpia Turzii, cu participarea a 2.000 de parașutiști.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, evenimentul s-a reprogramat pentru data de 13 mai.

„Din cauza condițiilor nefavorabile, secvența de parașutări a exercițiului SWIFT RESPONSE 24, planificată pentru data de 12 mai, în zona Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, se va desfășura în data de 13 mai”, a transmis MApN.

Amplă operație de desant la Câmpia Turzii 

Aproximativ 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos se vor instrui în cadrul secvențelor desfășurate în România ale exercițiului SWIFT RESPONSE 24 (SR24)/ DEFENDER 24. Operația aeropurtată multinațională Joint Forcible Entry, care include și desantare de tehnică militară, se va derula pe parcursul mai multor zile. Secvența principală din România este planificată luni, 13 mai, în zona Bazei 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, potrivit MApN.

Operații similare se vor desfășura, în această perioadă, și în alte cinci state aliate și partenere (Estonia, Macedonia de Nord, R. Moldova, Polonia și Suedia), realizându-se, astfel, cea mai mare operație de desant din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Circulație închisă temporar pe Autostrada Transilvania 

Din cauza condițiilor meteo, circulația rutieră va fi închisă luni, 13 mai 2024, ( și nu duminică, 12 mai 2024, cum fusese prevăzut inițial) pe Autostrada Transilvania (A3), sectorul cuprins între nodul rutier Chețani (km 36+000) și nodul rutier Câmpia Turzii (km 51+796), aproximativ 30 – 45 de minute, în intervalul orar 17:00 – 20:00, pentru efectuarea exercițiului NATO – SWIFT RESPONSE 24 (SR24) – DEFENDER 24, care presupune desantul unui număr mare de militari și tehnică militară în zona Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii.

Pe durata închiderii traficului, conducătorii auto vor putea utiliza alternativ DN15, arată CNAIR.

SWIFT RESPONSE 24 contribuie la eforturile de descurajare ale NATO

SWIFT RESPONSE 24 este condus de Corpul V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite și presupune operațiuni aeriene comune pentru creșterea gradului de pregătire și de interoperabilitate cu forțele aliate, contribuind la eforturile de descurajare ale NATO. Exercițiul implică aproximativ 3.650 de militari din SUA și 9.500 din statele aliate și partenere, fiind programat să înceapă cu operații aeriene și de desant.

Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, se vor folosi facilități ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX). Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.

România participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice la exercițiul multinațional, programat până în data de 24 mai.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*