EXCLUSIV Sibianul Mircea Pătru a testat circuitul din Bahrain! Luna viitoare va reprezenta România la Rotax Grand Finals 2023!

Mircea Marco Pătru a avut parte, zilele trecute, de aventura vieții. A „dat o fugă“ până în Bahrain, pentru a testa circuitul pe care, la începutul lunii decembrie, va repezenta România, și Sibiul, în cea mai importantă cursă din carieră: Rotax Grand Finals 2023!

(Dan GREAVU)

Campion național cu maxim de puncte la Clasa Junior ROTAX, sibianul de 15 ani a câștigat tichetul spre Bahrain, în fapt Cupa Mondială a motorizării Rotax. Vor participa peste 400 de participanti din 60 națiuni, împărțiți în 9 categorii de concurs. „ Acesta este un concurs sub egida FIA, normele și standardele competiției fiind foarte stricte. La acest concurs nu poți să îți cumperi înscrierea. Trebuie câștigată pe pistă.“, arată Mircea Pătru.

Mircea Marco Pătru a câștigat practic toate cursele la care a participat anul acesta. Opt victorii consecutive, dacă e să o adăugăm și pe cea din ultima etapă din 2022, de la București. Doar sibianul și încă un pilot au acumulat maxim de puncte în Campionatul Național: 300 din 300. Pentru această performanță, sibianul este candidat la titlul de sportivul anului 2023 din cadrul Federatiei Romane de Karting!

În Bahrain, Mircea Marco Pătru va avea de înfruntat 71 de piloți. Cei mai buni din lume la clasa sa. Fiecare e campion național, principala condiție pentru calificarea în marea finală mondială ROTAX. Pentru a se pregăti cât mai bine, sibianul a profitat de vacanță pentru a-și urma visul. „În perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, am fost cu tatăl meu în Bahrain, pentru a efectua niște teste premergătoare Finalelor Mondiale Rotax. A fost o experiență de neuitat pentru mine!!!“, își începe relatarea micul nostru campion.

„Am plecat luni dimineața din Sibiu spre București. La ora 14,30, am zburat spre Dubai (zbor de 5 ore) unde am avut escală 2 ore jumătate, după care am zburat în Manama Bahrain (Zbor de aprox 1h 30 minute). Până am ajuns la hotel era deja 2 dimineața! Abia am așteptat să se facă lumină. Imediat după micul dejun, am pornit spre circuit nerăbdător să văd renumita pistă din Sakhir, în aceeași «curte» cu pista de Formula 1. Impactul a fost unul foarte puternic deoarece în fața tribunelor este o clădire impunătoare pe care scrie mare McLaren (echipa de Formula 1 McLaren este deținuta în proporție de  75%  de printul din Bahrain)“, povestește Mircea Pătru.

Sibianul a ajuns la circuit cu 4 ore mai devreme. Avea întâlnire cu reprezentanții echipei locale FORZA BAHRAIN abia la ora 15, pentru a-i furniza materialul de concurs (Kart, Motor, Cărucior, scule, etc ). „La ora 11, eram deja la pistă! Am urcat în tribune și am urmărit piloții care se antrenau. Erau sportivi din toate colțurile lumii: Columbia, Japonia, Franța, Olanda etc. Apoi, între orele 13 și 16, karturile de Race nu mai aveau voie pe pistă. Puteai închiria însă karturi de agrement, să te dai în acest timp. Nu am stat pe gânduri și tata mi-a achiziționat un pachet de 4 intrări a câte 15 minute cu cel mai performant kart de rent cu Motor Rotax de 22 CP. Aceste 4 ieșiri au fost foarte importante, deoarece am reușit să memorez optic circuitul.“, mărturisește sibianul.

La ora întâlnirii, micuțul campion avea deja o minimă experiență pe circuit. „După ce au venit cei de la Forza Bahrain, am primit materialul de concurs, am efectuat mici reglaje la poziția scaunului și a pedalelor și am intrat în forță pe pistă. Am făcut o sesiune de aproximativ 20 de ture (lungimea pistei fiind de 1,4 km/tur). Am exersat punctele de frânare și am căutat trasa perfectă. Afară erau 35 de grade și nu am riscat să stau mai mult pe circuit pentru a nu mă deshidrata… Prima impresie a fost una de confuzie maximă, deoarece nu am mai pilotat pe un circuit cu diferențe de nivel așa de mari, cu vârfuri de pantă care trebuiesc abordate la viteză maximă – și tu nu știi ce se află după, cu viraje care „varsă“ (înclinate), cu vibratoare înalte pe care, dacă nu știi cum să le abordezi, produci daune kartului.“

Experiențele din prima zi erau departe de a se fi încheiat. A participat la o a doua sesiune, de această dată după lăsarea întunericului. Alte 20 de tururi, din care primele 5-6 „a trebuit să mă acomodez cu reflexia luminii nocturnei pe cauciucul de pe pistă. Aveam impresia că pilotez pe sticlă, însă de la un tur la altul am reușit să devin tot mai rapid și să intru în timpii celorlalți piloți care se antrenau pe pistă.“

Pentru a 3-a intrare pe pistă, și-au pus cauciucuri noi, însă au avut ghinionul să înceapă ploaia. „Nu a plouat deloc în ultimele 10 luni în Bahrain, însă tocmai când a venit Mirciulică la antrenamente plouă ….cât ghinion să am. După ploaia zdravănă de 20 de minute, cei de la pistă au decis să intre cu utilaje dotate cu suflante să usuce pista, astfel că nu am mai reușit să facem nimic în prima zi!“, a povestit Mircea Pătru.

Avea o întreagă a 2-a zi să continue experiența. A intrat pe pistă pentru primul antrenament la ora 11, însă după 3 tururi avea să iasă la PIT STOP, având impresia că nu are frâne, iar Kartul se comportă diferit față de ziua anterioară. „Le comunic celor de la echipă comportamentul kartului atât pe curbe, cât și pe frânări în ideea de a modifica setările acestuia. Atât mecanicii, cât și șeful echipei s-au amuzat întrucât și-au dat seama că eu nu m-am mai întâlnit cu astfel de situații. Mi-au spus doar să continui antrenamentul pentru că pilotam pe un asfalt acoperit cu praf adus din deșert! (Man you are driving on dust. Keep driving until the race line is clean). M-am ambiționat foarte tare și, într-un final, am reușit să pilotez rapid și în aceste condiții.“, se amuză sibianul.

A fost o zi extraordinară, tânărul campion român reușind să parcurgă, în total, circa 150 de tururi, cu timp apropiați de celorlalți juniori care se antrenau acolo. „Cei de la Forza Bahrain au fost plăcut surprinși de prestația mea și mi-au promis că o să mă ajute în Finala Mondială atât cu  sfaturi, cât și cu date tehnice.“

Rotax MAX Challenge Grand Finals 2023 va avea loc, pentru a doua oară, la Circuitul Internațional de Karting Bahrain din Sakhir, Bahrain, în perioada 02-09 decembrie 2023. „Joi 2 Noiembrie, circuitul s-a închis! Până la Grand Finals nu mai are voie nimeni să se antreneze acolo. Cei de la Rotax au început deja pregătirile premergătoare evenimentului. La Grand Finals, în cadrul clasei Junior se va participa cu șasiu Praga. Toate Karturile și motoarele vor fi noi, puse la dispoziție de Rotax.“, completează Mircea Pătru.

Pentru mine, întrecerea asta este foarte importantă, deoarece o să concurez cu „spuma“ kartingului mondial, cu fiecare Campion NAȚIONAL al țării pe care o reprezintă. De exemplu, la startul clasei DD2 Masters o să fie și renumitul fost pilot de formula 1 Rubens Barrichello. O să fie prezente cele mai puternice echipe de karting din lume și poate reușesc să le atrag privirea! Nu avem stabilit încă niciun obiectiv, dar cu siguranță mergem acolo să dăm tot ce avem mai bun, să demonstrăm că suntem puternici! Steagul României o să fluture cu mândrie alături de celalalte 59 de steaguri, asta vă pot promite!“, a declarat Mircea Pătru la întoarcerea acasă.

Campionul sibian este sprijinit în încercarea sa, în primul rând, de familie. „Știm că o să fie 10 zile grele, dar pentru astfel de concursuri te antrenezi și cheltui tot ce ai. Când îți vezi copilul că se califică într-un asemenea concurs, nu poți decât să fii cel mai mândru și să te sacrifici în continuare pentru el.“, a mărturisit Mircea Gabriel Pătru, tatăl campionului.

Plecarea spre cursa de la Bahrain va fi pe 30 noiembrie. Sibianul de 15 ani va fi însoțit de echipa tehnică „ din care face parte TATA și un fost concurent sibian la Grand Final 2012, Daniel Vonica“.

În anul competional 2023, micul nostru campion a fost sustinut în primul rând de familie, dar și de sponsori care l-au sprijinit în realizarea performanțelor: Calimero Kindergarten, Ravi Prest, Bucur Rally&Tuning, Euro Paty, Power Construct, Predator Racing, AEA Medical, Alltech Coppens, Policlinica Astra, Consiliul Județean Sibiu, Lentz BC, Sibiu Racing Team.

„Dacă sunt companii interesate să investească în cariera mea sportivă, îi rog să o contacteze pe mama mea, pe adresa de e-mail: astri_d_henrich@yahoo.com sau la numărul de telefon 0727-707.167, Astrid Patru

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*