Evenimente pline de bucurie! Ziua Copilului și Ziua Națională a Adopției

1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului este ziua în care oamenii revin la momentele plăcute ale copilăriei, în care încearcă încă o dată să conştientizeze că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar şi că toţi copiii au nevoie de sprijin şi atenţie, zi de zi.

De ziua lor, copiii aflați cu măsură de protecție în cadrul centrelor din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu participă la acţiuni care le oferă posibilitatea de a se exprima liber şi de a se afirma.

Manifestările organizate în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în data de 1 iunie între orele 10-13 au menirea de a le oferi micuţilor sentimentul de egalitate în drepturi şi de integrare în viaţa comunităţii din care fac parte, copiii bucurându-se de activități educativ-distractive: desene pe asfalt, vizionare expoziție de timbre,sesiuni de lectură, vizitare expoziție-concurs ”Copilărie, credință și speranță”, dar și de un concert muzică romani, oferit de copiii Asociației ELIJAH Hosman.

În perioada 1 iunie – 4 iunie, în intervalul orar 10-18, în cadrul Complexului Muzeal ASTRA Sibiu, copiii vor participa la atelierele demonstrative din cadrul programului Târgul de Jucării și la spectacolele muzicale și cele de teatru.

Ziua Copilului este totodată un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi bucurii copiilor, de a inspira familia şi comunitatea să-și îndrepte atenția spre nevoile semenilor, de a aprecia şi iubi copiii şi, de ce nu, de a-i pregăti pentru un viitor fericit si plin de succese.

Toate acestea se întâmplă, în centrele rezidențiale aflate în structura DGASPC Sibiu, datorită personalului care, în fiecare zi încearcă să creeze atmosfera unei familii pentru ca acești copii să se simtă iubiți, ocrotiți și fericiți, astfel:

  • în data de 31 mai 2023 începând cu orele 14, copiii rezidenți în cadrul CS Speranța – CTF-uri, alături de familii și copiii din comunitate, vor avea parte de o petrecere în curtea complexului (carnaval, activități distractive prin dans și muzică), care se va încheia cu surprize dulci
  • 1 iunie 2023începând cu orele 14, în incinta centrelor CPCD Turnu Roșu și CP Gulliver, copiii și tinerii vor avea parte de petreceri în aer liber, cu grătar și surprize dulci, cât și de ateliere de creație și jocuri sportive alături de voluntarii Crucii Roșii.
  • 2 iunie 2023beneficiarii Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități (CPCD) Turnu Roșu vor vizita cascada de pe Olt

„Vom continua să sărbătorim copilăria și-n data de 2 iunie, când alături de ghidul Radu Zaharia – program Anii Drumeției,beneficiarii Centrului de Plasament (CP) Gulliver vor merge în natură, bucurându-se de o drumeție în zona Rășinariului și pe colinele acestuia.

2 iunie reprezintă și Ziua Națională a Adopției, zi în care celebrăm toți copiii adoptați, dar și părinții lor adoptivi, aceștia fiind cei care le-au oferit șansa unui nou început, într-o nouă familie, unde sunt înconjurați cu dragoste și căldură.

Veniți alături de noi, în data de 2 iunie în intervalul orar 10.00 – 20.00, în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu corp B, într-o <Călătorie în lumea Adopției!>, o călătorie fascinantă și distractivă, cu stații de explorat atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Începând cu ora 18, vom asculta povești ale unor familii, care au experimentat adopția”, transmite DGASPC Sibiu.

Evenimentele prilejuite de Ziua Copilului se vor încheia în data de 6 iunie la sediul Complexului de Servicii ”Prichindelul”, cu spectacolul de teatru de păpuși susținut de actorii Teatrului GONG Sibiu.

Programul zilei de 2 iunie – Ziua Națională a Adopției: 

Expoziția Călătorie în lumea Adopției

Expoziția poate fi vizitată pe data de 2 iunie, între orele 10:00-20:00, la biblioteca Astra, corpul B.

Așa cum îi sugerează titlul, vizitatorii expoziției vor fi invitați să parcurgă un traseu cu patru stații, fiecare stație fiind o zonă delimitată prin decor și amplasament. La intrare vizitatorii vor fi primiți cu gustări, o băutură răcoritoare și o hartă a expoziției.

Cele patru stații ale expoziției, sunt:

1. Află despre Lumea Adopției (informații și statistici conexe cu adopția, atât general, cât și specific pentru județul Sibiu)

2. Cunoaște Eroii (standuri cu voluntari și materiale informative de la DGASPC Sibiu și asociațiile partenere, Asociația de Poveste, Centrul de consiliere Mama și ARFO)

3. Descoperă Poveștile (panouri și videouri proiectate cu povești despre adopție, mărturii ale unor familii care au experimentat adopția)

4. Alătură-te călătoriei (materiale de luat acasă ca amintire, informații despre cum se pot implica pe viitor).

Fiecare stație va conține informații valoroase pentru adulți, sub formă de panouri, fluturașe, videouri proiectate, iar pentru copii câte o activitate interesantă. Activitățile pentru copii vor fi conduse de către voluntari. Printre ele se regăsesc atelier de făcut brățări, atelier de colorat, adoptă un pluș, activitate de asamblat.

Începând cu ora 18:00 vizitatorii sunt invitați la un eveniment de maxim o oră, în cadrul căreia vor primi o prezentare succintă a situației adopțiilor în județul Sibiu și vor putea asculta mărturiile moderate a două familii care au experimentat adopția, cărora le vor putea pune și întrebări în mod direct.

Toți vizitatorii care parcurg traseul expoziției sunt invitați să participe la o tombolă prin extragere, ca să câștige una din 5 pachete cu cadouri pentru toată familia (jocuri, dulciuri, cărți).

Extragerea câștigătorilor tombolei va fi la finalul expoziției, între orele 19:00-20:00.

De asemenea, în ziua expoziției am organizat și o Vânătoare de comori (Treasure hunt) cu pornire din Piața Mare și destinație expoziția de la biblioteca Astra, ca să fie vizitarea expoziției și mai distractivă pentru cei mici.

În cadrul Vânătorii de comori, micii detectivi sunt invitați să afle numele ursulețului expus ca parte a unei povești despre adopție. După care sunt invitați să și viziteze ursulețul la expoziție și să-i afle povestea acolo. Sperăm ca prin programul oferit să putem asigura un cadru interesant și distractiv, încât de la mic la mare, toți vizitatorii expoziției să rămână la finalul zilei cu informații noi despre lumea adopției, dar și cu dorința de a afla mai multe.

Eveniment organizat de către Alianța România fără Orfani, în parteneriat cu Direcția Socială și Protecția Copilului Sibiu, Asociația de Poveste, Centrul de consiliere Mama Sibiu și găzduit de Biblioteca  udețeană Astra. Partener media Radio Vocea Evangheliei Sibiu.

Harta expoziției și invitația la Vânătoarea de comori (Treasure Hunt):

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*