Evaziune fiscală de proporții uriașe: un milion de euro recuperat de DIICOT la Sibiu! Inculpații sunt liberi până luni | VIDEO

Șase inculpați acuzați de evaziune fiscală și înșelăciune, în dosarul milionului de euro recuperat de DIICOT, sunt liberi până luni, când s-a amânat pronunțarea în acest dosar, potrivit unei decizii luate aseară de către Tribunalul Sibiu, a declarat pentru AGERPRES Cornelia Prundaru, expert al instanței sibiene.

Instanța sibiană a decis ca și pentru al șaptelea inculpat să se amâne pronunțarea, dar acesta nu poate fi lăsat liber, el fiind încarcerat în prezent în Penitenciarul Aiud, a precizat pentru AGERPRES Sebastian Veștemean, șeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Sibiu.

„S-a amânat pronunțarea până luni, 30 mai, la ora 12.00. Le-a expirat măsura reținerii, ei sunt liberi până luni”, a anunțat Cornelia Prundaru, expert al Tribunalului Sibiu. Potrivit acesteia, este vorba în total de zece inculpați în acest caz: șapte așteaptă pronunțarea de luni, iar pentru alți trei s-a disjuns ieri, aceștia fiind în lipsă. Cei șapte inculpați pentru care s-a amânat pronunțarea au fost reținuți în ultimele 24 de ore. Pentru aceștia se cere arestarea preventivă pentru 30 de zile.

„La data de 26.05.2016 procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Rucărean Sorin, Fleșer Ștefan Adrian, (în prezent încarcerat în Penitenciarul Aiud), Miuță Mihai, Ghițescu Paul Laurențiu, Ungureanu Constantin, Vulcu Ioan, Bădițăscu Vasile, precum și luarea măsurii arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 zile, de la data prinderii, față de inculpații Turca Dăscălescu Niki Laurențiu, Dădăcuș Marius și Muscă Alex, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune (22 infracțiuni), stabilirea cu rea credință a taxelor și impozitelor având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor compensări sau restituiri de la bugetul de stat, evaziune fiscală”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT din Sibiu i-au reținut pe cei șapte inculpați, în ultimele 24 de ore. La cele 25 de perchezițiile efectuate joi, în județele Sibiu, Brașov, Mureș și Argeș, s-a găsit suma de peste un milion de euro și câteva pistoale de la această grupare care se ocupa cu evaziune fiscală și înșelăciuni. Prejudiciul estimat este de două milioane de euro, potrivit Poliției.

„Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 26.05.2016 au fost găsite și ridicate următoarele: suma de 1.013.410 euro, 181.100 lei, 2500 forinți și 275 lire sterline, un revolver marca Competitiv Alarm cu trei cartușe, un revolver marca Dan Wesson cu 6 cartușe, un pistol din plastic cu aer comprimat, 53 de comprimate ecstasy, 5 unități centrale, 9 laptopuri, 10 HDD-uri, 15 memory stick-uri, 35 telefoane mobile, CD-uri, DVD-uri, diferite înscrisuri referitoare la firme, ștampile”, în comunicatul DIICOT.

Polițiștii au pus în aplicare 50 de mandate de aducere emise de Tribunalul Sibiu, potrivit IGPR. Grupul infracțional acționa de patru ani, spun polițiștii.

„Activitățile vizează destructurarea unui grup infracțional, specializat în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi creat un circuit fiscal fictiv pentru a obține fraudulos compensări și restituiri de la bugetul de stat, pentru diferiți beneficiari. Aceștia ar fi evidențiat în actele contabile ale firmelor pe care le controlau achiziții fictive de materiale de construcții și ar fi diminuat valoarea reală a taxelor și impozitelor datorate statului. De asemenea, părțile sociale ale unora dintre firmele controlate, care acumulau datorii mari, ar fi fost cesionate către persoane nesolvabile, de obicei cu domiciliul într-un alt județ, astfel încât să îngreuneze un eventual control fiscal și recuperarea prejudiciului”, precizează IPJ Sibiu.

Totodată, prin firme interpuse pe care le controlau, membrii grupării ar fi achiziționat mărfuri de la parteneri comerciali de bună-credință, pe care i-ar fi indus ulterior în eroare, lăsându-le ca și garanție de plată bilete la ordin/cecuri fără acoperire, potrivit Poliției.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*