Escroci. Metoda de înșelăciune aplicată în casa unei vârstnice

O femeie în vârstă de 82 de ani, din municipiul Sibiu, a reclamat ieri că, în jurul orei 11.00 – 11.30, sub pretextul că sunt angajați ai unei companii de distribuție a gazelor naturale și este necesar să desfășoare activități de verificare a funcționării gazului, două persoane necunoscute au pătruns în locuința sa și i-au solicitat aprox. 500 de lei contra serviciilor prestate. Ulterior, femeia a constatat că pe „chitanța” emisă de către cei doi pretinși angajați nu apărea nimic despre companie sau serviciile prestate a sesizat Poliția Municipiului Sibiu.

Polițiștii sibieni au deschis un dosar penal de cercetare privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune și desfășoară activități specifice în vederea identificării autorilor și aplicării măsurilor legale.

Unul dintre modurile de operare ale celor care fură din locuințe este și cel al falsului angajat. Acești infractori acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare sau a pretinde că prestează anumite activități care trebuie remunerate.

Pentru a nu deveni victime nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, electricitate sau gaz.

De obicei, acești falși angajați sunt bărbați cu aspect îngrijit, cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false. Când astfel de persoane se prezintă la ușa locuinței dumneavoastre, avertizați-le că veți anunța poliția, fără a le permite accesul.

Aveți în vedere faptul că odată pătrunși în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv.

De obicei, infractorii acționează în prima parte a zilei și vizează îndeosebi apartamentele de bloc și persoanele vârstnice, care fie locuiesc singure fie petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*