EDITORIAL „Specialiștii“ din Primărie pun în pericol viețile oamenilor

Incompetența poate ucide! Un grup de oameni, cu sprijinul edililor, a pus de câțiva ani gând rău spațiilor verzi din oraș. „Specialiștii“ le defrișează, apoi le umplu cu mii de metri cubi de beton, în numele „modernizării“. Un comportament atât de agresiv încât unii au ajuns să poreclească edilul-șef, mai în glumă, mai în serios, „primarul betoanelor“.

foto: facebook

Mereu cu bugetul prea plin, alimentat din belșug de firmele din zona industrială Vest, „specialiștii“ din Primărie s-au pus pe derulat proiecte care mai de care mai megalomanice. Au schimbat fața cartierelor, pentru a face loc mașinilor (în lipsa unor soluții „verzi“), au sacrificat hectare întregi de zone verzi, au doborât sute de arbori. Iar multor rămași în picioare le-au retezat rădăcinile pentru a face trotuare, a pune borduri, etc….

Deși specialiștii peisagiști au atras atenția că distrugerea rădăcinilor slăbește rezistența copacilor la vânt, că în 2-3 ani arborele afectat se va usca, o țin cu proiectelor lor, ignorând total semnalele de alarmă, dorințele cetățenilor nemulțumiți. Aroganți, nici măcar nu stau de vorbă cu oamenii care cunosc bine locul. Derulează proiecte care modifică aproape complet aspectul zonelor respective fără o reală consultare publică. Nu e doar un caz izolat, a devenit REGULĂ.

Din păcate, acest stil dictatorial, gen „lasă că știm noi ce vă trebuie“, se lasă cu erori grave, cu abuzuri grosolane și ajunge să pună în pericol viețile oamenilor. Nu mai departe de ieri, o zi cu vânt mai puternic, au avut loc prăbușiri de arbori în oraș. Un copac s-a prăvălit peste un bloc în parcul din Terezian, alții au căzut la pământ și doar o minune a făcut ca nimeni să nu se afle în acel moment prin zonă. Întâmplător sau nu, fix acolo au loc sau au avut loc lucrări de  „modernizare“. Cu zonă defrișată și copaci rămași expuși la vânt, cu arbori cu rădăcini retezate.

Pun pariu că „specialiștii“ Primăriei merg azi la serviciu fără nicio apăsare, fără să se gândească la consecințele faptelor lor. Pur și simplu nu înțeleg că acțiunile lor pot provoca tragedii. Așa s-a întâmplat și cu Parcul din Piața Cluj, unde mai mulți arbori au fost doborâți de vânt în chiar primul an de la „modernizare“. O zonă verde betonată de edili, în numele unui proiect care s-a dovedit a fi și ilegal pentru că depășește cu mult suprafața de 10 la sută pe care se pot amenaja alei, mobilier urban, locuri de joacă, etc… E o zonă în care au fost abuzați locuitorii, un parc și o zonă verde pur și simplu rasă de pe fața pământului. Mai grav, care pune în pericol siguranța celor veniți la joacă, câțiva copaci rămași în picioare fiind aproape uscați. Așa cum atrăgeau atenția peisagiștii la momentul lucrărilor.

După cum observăm, „specialiștii“ din Primărie n-au învățat nimic din erorile făcute în Piața Cluj. Continuă în același ritm, cu betonările spațiilor verzi, cu tăierile de arbori, cu secționarea rădăcinilor pentru a face loc unor alei proiectate fix lângă tulpini. Ieri am scăpat ca prin urechile acului de o tragedie. Mâine poate fi prea târziu, mai ales că sunt zone frecventate de copii.

Să nu uităm: Incompetența poate ucide!    

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*