Duminică Sibiul votează

Duminică sibienii sunt chemați la urne pentru a-și alege primarul, președintele Consiliului Județean, consilierii locali și județeni și viitorii europarlamentari. Sibienii vor putea vota în 106 secții de votare amenajate în oraș și una în stațiunea Păltiniș. Pentru funcția de primar al Municipiului Sibiu s-au înscris în cursa electorală 9 candidați, iar funcția de Președinte al Consiliului Județean și-o dispută 8 candidați.

foto: Mesagerul de Sibiu

După patru ani de zile sibienii se vor prezenta din nou la urne la alegerile locale și europarlamentare.

Ce trebuie să știți despre alegerile locale

Pentru alegerile locale puteți vota numai în localitatea unde aveți domiciliul sau reședința, în vreme ce pentru alegerile europarlamentare puteți vota oriunde în țară sau în străinătate.

Noutatea scrutinului de duminică este acea că procesul de votare se va desfășura începând cu ora 7.00 și până la ora 22.00, față de ora 21.00 cum era până acum. În cazul în care la ora 22.00 există cetățeni care așteaptă la rând pentru a vota, procesul de votare poate fi prelungit până la ora 23.59.

Care este procedura de vot

La secția de votare alegătorul trebuie să prezinte un act de identitate valabil (carte de identitate sau pașaport). După verificarea acestuia alegătorul primește cinci buletine de vot. Unul este pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, unul pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, un altul pentru alegerea Consiliului Judeţean, un altul pentru alegerea primarului localităţii şi încă unul pentru alegerea Consiliului Local.

În cabina de vot, ştampila „VOTAT” trebuie aplicată corect pentru a asigura validitatea votului, mai exact pe un singur patrulater de pe buletinul de vot, astfel încât opţiunea să fie clară. Ulterior, buletinele de vot trebuie împăturite astfel încât pagina goală cu ştampila de control a secţiei de votare să rămână în exterior şi introduse fiecare în urna corespunzătoare.

Cine sunt candidații pentru Primăria Municipiului Sibiu

Pentru funcția de primar al municipiului Sibiu s-au înscris în cursa electorală 9 persoane: Gheorghe-Florian Giubega (PSD), Astrid-Cora Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din România), Adrian-Cosmin Bibu (PNL), Sebastian-Ilie Suciu (AUR), Ioan-Ștefan Zară (Partidul Ecologist Român), Ciprian Faraon (PPUSL), Cristian-Mihai Marinescu (Partidul Patrioților), Ruxandra Cibu Deaconu (Alianța Dreapta Unită) și Lucian Alexandru Găvozdea, candidat independent, în ordinea în care apar pe buletinele de vot.

Candidații pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean

Pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean bătălia se va da duminică între 8 candidați: Paul Kuttesch (Forumul Democrat al Germanilor din România), Augustin Sava (AUR), Daniela Câmpean (PNL), Bogdan Trif (PSD), Lucan-Liviu Trancă (Partidul Patrioților), Adrian Echert (Alianța Dreapta Unită), Ioan Gligor (Partidul Ecologist Român), și Dragoș Patriche (Alianța PUSL+Pro România), în ordinea în care apar pe buletinele de vot.

9 partide au depus liste pentru Consiliul Local Sibiu și 11 pentru Consiliul Județean

Pentru constituirea viitorului Consiliu Local al Municipiului Sibiu, 9 partide au depus liste de candidați. Este vorba de PNL, PSD, AUR, Forumul Democrat al Germanilor din România, SOS România, PUSL, Partidul Ecologist român și Partidul Patrioților.

În ceea ce privește viitorul Consiliu Județean, aici au depus liste de candidați 11 formațiuni politice: PSD, AUR, Alianța Dreapta Unită, FDGR, Partidul Patrioților, Partidul Ecologist Român, SOS România, Partidul Alternativa Dreaptă, PUSL+Pro România și UDMR.

Autor: Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*