„Prevenția este primordială”, avertizează Direcția de Sănătate Publică Sibiu, care are în evidențe peste 10.400 de cazuri de cancer. În primul trimestru al anului 2025 au fost diagnosticate 417 cazuri noi, cancerul de sân fiind cel mai frecvent, cu 79 de cazuri depistate în primele trei luni ale anului.

Foto: Direcția de Sănătate Publică Sibiu
„Știai că, la nivel european, la fiecare 9 secunde, un cetățean al Uniunii este diagnosticat cu o formă de cancer? Numai în țara noastră sunt peste 300.000 de persoane diagnosticate cu diferite forme de afecțiuni oncologice.
În evidențele Direcției de Sănătate Publică Sibiu sunt la momentul de față înregistrate un număr de 10.486 de cazuri de cancer. Dintre acestea, 417 au fost diagnosticate în primul trimestru al acestui an”, transmite DSP Sibiu.
Cele mai răspândite tipuri de cancer din Sibiu sunt cel de sân cu 2226 de cazuri aflate în evidențele instituției sibiene (79 depistate în primele 3 luni ale anului), cel colorectal cu 1459 de cazuri (68 depistate în primul trimestru) și cel de prostată cu 902 cazuri noi și 51 depistate din 1 ianuarie și până în 31 martie 2025.

Foto: Direcția de Sănătate Publică Sibiu
Specialiștii spun că, până la 40% dintre cancere pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viată sănătos.
„Codul European împotriva cancerului” oferă 12 sfaturi care, urmate, pot duce la păstrarea sănătății până la adânci bătrâneți. Dincolo de prevenție, la fel de importantă este și diagnosticarea precoce. Orice modificare persistentă sesizată în organism necesită consultarea medicului.

Foto: Direcția de Sănătate Publică Sibiu
„Prevenția este primordială și se realizează în special prin reducerea factorilor de risc, cum sunt fumatul, consumul de alcool, alimentația dezechilibrată, sedentarismul și chiar lipsa vaccinării. De exemplu, vaccinarea HPV previne apariția cancerului de col uterin. Depistarea la timp este la fel de importantă. Diagnoza timpurie se realizează ușor, prin intermediul programelor de screening gratuite. Majoritatea diagnosticelor oncologice puse în fază incipientă au o rată ridicată de vindecare. Fundamentală este și dezvoltarea unităților de îngrijiri paliative. Acestea asigură păstrarea demnității pacientului oncologic și un parcurs al bolii fără durere”, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Horațiu Cojocaru.

Foto: Direcția de Sănătate Publică Sibiu
La nivel continental, în această perioadă, s-a marcat ”Săptămâna Europeană împotriva cancerului”. Cele 7 zile dedicate informării, prevenției, depistării precoce dar și conștientizării cu privire la metodele inovative de tratament se încheie în data de 31 mai, cu Ziua Mondială fără Tutun.