Două premiere și un concert. Plus 5 lei la prețul biletelor

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a anunțat modificări în ceea ce privește prețul biletelor la teatru, cele două noi premiere care urmează, „Hedda Gabler” și „R.U.R”, dar și ceva neobișnuit pentru scena culturală locală: un concert beatbox-pop, al unei trupe austriece.

Prețul unui bilet se scumpește, peste câteva zile, cu 5 lei pentru reprezentațiile din stagiune, dar și pentru cele din perioada festivalului. „Începând cu luna martie, am considerat important ca Teatrul Național  Radu Stanca să treacă la un alt sistem de vânzare a biletelor. Astfel, vom lucra cu platforma entertix.ro. Facem această schimbare pentru că dorim ca biletele să se achiziționeze direct de pe site-ul teatrului, astfel nu va mai fi nicio diferență de preț între biletul cumpărat de pe site și cel de la Agenția Teatrală. Ținem să facem această ofertă pentru toți spectatorii noștri de pretutindeni, în așa fel încât să existe egalitate de șanse pentru aceștia”, a declarat directorul Constantin Chiriac.

„Hedda Gabler”, celebra piesă a lui Henrik Ibsen, va fi pusă în scenă la Teatrul „Radu Stanca” de regizorul Botond Nagy, dramaturgia de Kali Ágnes. Piesa scrisă de dramaturgul norvegian (care semnează alte piese faimoase cum sunt „O casă de păpuși” sau „Rața sălbatică”) urmărește destinul fiicei unui general aristocrat de la sfârşitul secolului al XIX-lea, prinsă într-o căsnicie lipsită de dragoste. Regizorul se arată foarte încântat să lucreze cu actorii de la Sibiu: „Sunt niște actori puternici. E o confruntare foarte mare să alegi distribuția potrivită, dar simt că am făcut-o. Am ajuns la distribuția pe care mi-am dorit-o. Au fost unele dintre cele mai cursive și mai energice repetiții pe care le-am avut, cu acești actori care au o deschidere imensă și față de care te simți liber să faci orice”, a declarant el. În distribuție, „Hedda Gabler” îi are pe Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Cendana Trifan, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Arina Ioana Trif și Cristina Ragos.

„Sunt atras de destinele feminine”, mărturisește regizorul, acesta fiind unul din motivele pentru care a ales această piesă. Botond Nagy recunoaște că, în general, nu e foarte fidel textului original, dar aici a simțit nevoia să se țină de text, „pentru că e unul fabulos”.

Avanpremiera are loc astăzi, 21 februarie, iar premiera joi, 22 februarie, ora 19:00, ambele reprezentații fiind urmate de o degustare de vinuri, oferită de „Wine not?”, cu vinuri de la Crama La Salina.

În timp ce Hedda Gabler vorbește despre destin și despre complexitatea relațiilor dintre oameni, cealaltă piesă care va avea premiera în curând la Teatrul „Radu Stanca” e R.U.R.  (Rossum’s Universal Robots), poate prima piesă S.F. de pe scena teatrului românesc și vorbește despre fragilitatea umană acaparată și înlocuită de roboți. Inițial scrisă de Karel Capek, R.U.R. este o piesă care analizează felul în care s-au creat roboții și felul în care ei iau locul oamenilor și se întorc împotriva lor. „Spectacolul este o compilație de clișee cinematografice sau din literatura SF, într-o poveste despre noi, cei de astăzi, care pe mine m-a impresionat. Oamenii construiesc mașinării, sunt obsedați de progres tehnologic, de toate formele de progres, mai puțin de cel spiritual.” spune regizorul Vlad Cristache. Piesa îi are în distribuție și pe actorii secției de limba germană. Este o distribuție numeroasă, spectacolul fiind un adevărat show, „o instalație-concert”, așa cum o descrie regizorul, cu soundtrack-ul realizat din muzica trupei Kraftwerk. Biletele se pot achiziționa online, iar premiera va avea loc vineri, 2 martie, la ora 19.00.

Wiener Blond / foto: Mani Froh

Pe lângă cele două premiere, conducerea TNRS anunță și concertul celor de la Wiener Blond, un duo format din muzicienii Sebastian Radon și Verena Doublier, devenit cunoscut pe scena muzicală din Austria pentru combinația inedită dintre beatbox, pop alternativ și cântec vienez. Au debutat în 2015 cu albumul „Der letzte Kaiser” („Ultimul împărat”) și în 2016 au revenit cu „ZWA”(„Doi”). Publicul sibian îi poate vedea și asculta pe cei doi pe data de 4 martie, pe scena Teatrului Național, la ora 19.00.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*