Dosar penal pentru braconaj piscicol

Zeci de persoane din Sibiu și județele limitrofe, au fost controlate de jandarmi și echipe ale Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi pentru respectarea legislației care reglementează pescuitul și acvacultura. Într-un caz au fost întocmite documente de constatare a faptei de pescuit ilicit, care ulterior au fost predate organelor judiciare abilitate să continue cercetările.

IMAG0006Doi bărbați în vârstă de 26 și 37 de ani din jud. Sibiu au fost opriți de jandarmi în timp ce întindeau o plasă de pescuit de 30 m lungime tip monofilament (formată din fire polimerice netorsionate). Acțiunile au fost desfășurate pe râul Olt, în apropierea localităţilor Turnu Roşu, Boiţa respectiv în zona oraşului Avrig și au avut drept scop verificarea respectării legislației în vigoare privind pescuitul. În urma verificărilor echipele mixte au controlat aproximativ 50 de persoane cu privire la deţinerea documentelor necesare pescuitului şi a modului de efectuare a acestuia și au aplicat în 2 situații sancțiunea contravențională cu avertisment iar în unul dintre cazuri jandarmii au aplicat amendă în valoare de 300 de lei în baza O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, pentru pescuit fără a deţine permis în acest sens.

 Un dosar penal

De la începutul anului 2016, ca urmare a celor 6 acțiuni desfășurate de echipe mixte jandarmi-reprezentanți ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale și într-un caz a fost constatată o faptă de natură penală în domeniul legislației de resort, respectiv O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

Fapta de natură penală se încadrează în prevederile aceluiaşi act normativ care prevede că este considerată infracţiune activitatea de a deţine sau de a utiliza unelte de plasă tip monofilament (art. 64, lit k). Pentru săvârșirea acesteia persoanele sunt susceptibile de a fi pedepsite cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*