Dimitrie Cunțan și Procopie-Picu Pătruț – Icoane ale cântării bisericești din Ardeal cinstite la Săliște

Marți, 14 noiembrie, la Săliște, Arhiepiscopia Sibiului și Primăria Săliște, în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, au organizat conferința cu tema: „Icoane ale cântării Bisericești din Ardeal”, scrie mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a săvârșit la biserica Înălţarea Domnului din Săliște slujba de pomenire a Pr. Prof. Dimitrie Cunţan şi a cântăreţului bisericesc Procopie Picu Pătruț, figuri emblematice ale cântării bisericești din Transilvania.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, în soborul slujitor s-au aflat Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Necula, Pr. Lect. Dr. Dan Alexandru Streza, Pr. Lect. Univ. Dr. Emanuel Tăvală, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, și Pr. Petru Toader Damian, protopopul Săliștei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Facultății de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, condus de către Pr. Lect. Dr. Sorin Vasile Dobre.

La eveniment au participat preoții din Protopopiatul Săliște, împreună cu Horaţiu Dumitru Răcuciu, primarul orașului Săliște, Valentin Dumitru Ivan, primarul comunei Sadu, președinte al Asociației Comunelor din România, și cadre didactice.

După slujba parastasului, oficiată în Biserica Înălțarea Domnului, a fost rostit un Trisaghion la mormântul fiecăreia dintre cele două personalități comemorate, morminte regăsite în acest emblematic oraș al Mărginimii Sibiului.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Evenimentul a continuat în Sala festivă a Liceului Ioan Lupaș din Sălişte, unde a avut loc conferința Icoane ale cântării bisericești din Ardeal, prezidată de Înaltpreasfințitul Dr. Laurenţiu Streza, care, în cuvântul de deschidere, a evocat figurile celor două personalități.

Directorul Liceului Ioan Lupaș, Prof. Marius Boromiz, a urat bun-venit celor prezenți și a evidențiat elemente ale profilului academic și religios al Săliștei și a meleagurilor din jur. Totodată, a punctat faptul că, în urmă cu exact 120 de ani, la 14 noiembrie 1903, era sfințită sala de festivități a liceului în care s-a desfășurat și manifestarea de marți, în prezența Mitropolitului Ioan Mețianu al Ardealului și a asesorului consistorial, Elie Miron Cristea, viitorul Patriarh al României.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Referatul cu tema Particularități ale muzicii bisericești din Transilvania a fost susținut de către Pr. Lect. Dr. Sorin Vasile Dobre.

„Este o ocazie minunată să vorbim despre muzica bisericească din Transilvania, despre cele două personalități, dar nu numai, pentru că părintele Dimitrie Cunţan este un vârf, și acolo rămâne, chiar dacă, ulterior, am constatat prin cercetări că muzica bisericească s-a dezvoltat. Chiar din 1920 s-au înființat secții de muzică bisericească religioasă la conservatorul din București, unde s-a studiat sistematic această muzică. Cu toate acestea, smeritul preot Dimitrie Cunţan, din Dobârca Sibiului, rămâne un vârf, nefiind egalat de niciun profesor, iar personal, nu cred că va fi egalat vreodată, pentru că el a reușit, prin smerenia lui, prin munca lui, prin harisma lui deosebită, să dea numele unei culturii muzicale. Când vorbim despre muzica bisericească din Transilvania, vorbim despre muzica după Cunțan, și asta spune foarte multe în vorbirea noastră de zi cu zi. […] Dimitrie Cunţan a ales pentru ediția aceasta de culegere a glasurilor bisericești cea mai bună hârtie, cel mai bun tipar și «potrivit demnității cântării bisericești», cum menționa el. Iată de unde pornește această activitate de recuperare și de conservare a tezaurului muzicii bisericești din Transilvania”, a spus părintele profesor Vasile Sorin Dobre.

În continuare, a fost susținut de către Pr. Lect. Dr. Dan Alexandru Streza referatul cu tema Perspective actuale privitoare la cântarea de strană din Ardeal, în care a evocat importanța cântării de strană după muzica lui Dimitrie Cunțan și influențele muzicii bizantine asupra acestei culturi muzicale bisericești.

Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Necula a susținut referatul Dimitrie Cunțan – Duhovnicul, afirmând despre acesta că este cel care a vorbit încă din timpul vieții sale despre canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

„La Dimitrie Cunțan nu am nicio urmă de îndoială că era un preot absolut remarcabil, cu școală bună și bine făcută, să știți, în limba germană, la Miercurea, și cu școală bună germană și maghiară, la Sibiu. El face o școală romano-catolică, dar își păstrează această puritate a credinței. […] Era căsătorit cu Maria Cunțan, […] o femeie care, în anul în care părintele devine duhovnicul facultății, la 1877, este principalul coordonator al Comisiei Femeilor Române pentru sprijinirea frontului. Oamenii aceștia au dat tot din casa lor pentru ca soldații de la Grivița, de la Rahova, să aibă cu ce să se îmbrace și ce să mănânce. Familia Cunțan a trăit în sărăcie toată viața lor, din acest punct de vedere, Dimitrie Cunțan fiind cel care practică cel mai atent votul sărăciei, pentru că, dacă stăm să ne gândim, este înmormântat la Săliște cu datorii financiare, însă dăruind Mărginimii un monument de cultură și credință, cartea de cântări, săliștenii primindu-l cu respect, ca pe unul dintre profesorii lor. […] Timp de 30 de ani, preoții care ajungeau în Ardeal, în fiecare sat, în fiecare comunitate, erau școliți duhovnicește de părintele Dimitrie Cunţan . El scrie cinci studii de duhovnicie, dar să știți că, teoretic și practic, este primul autor al analizei pastorale a vieții lui Andrei Șaguna”, a subliniat Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

La finalul evenimentului, consilierul cultural al eparhiei, pr. Emanuel Tăvală, a prezentat distincţia Dimitrie Cunţan pentru cântăreţii bisericești și pentru preoţii care promovează cântarea bisericească tradiţională din Ardeal și a dat citire Gramatei mitropolitane prin care este instituită această distincție, pe baza deciziei Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului. În semn de apreciere pentru munca de decenii în păstrarea tradiției de sorginte cunțană la strana bisericilor din zonă, părintele Mitropolit a oferit distincția Dimitrie Cunțan unora dintre cei mai vechi cântăreți din această zonă.

În încheiere, Corul Facultății de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu a interpretat câteva piese dintre cele compuse de către Părintele Profesor Dimitrie Cunțan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*