Despăgubiri de 7 milioane de euro, solicitate în cazul Alexandrei, tânăra însărcinată care a murit în spitalul din Botoșani

Familia Alexandrei, tânăra gravidă care a murit în spitalul din Botoșani, a solicitat oficial daune de peste 7 milioane de euro, scrie Monitorul de Cluj.

 

Foto: spitalulmavromati.ro

Alexandra, tânăra de 25 de ani care a murit, în august 2023, în Maternitatea din Botoşani nu a beneficiat, vreme de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale. Acum, avocații familiei au înaintat solicitări oficiale pentru daune.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înregistrat, miercuri, cererea de constituire părți civile a membrilor familiei Alexandrei în dosarul de anchetă privind decesul acesteia, potrivit botosaneanul.ro

Valoarea totală a daunelor solicitate se ridică la 7.050.000 euro.

Daunele au fost repartizate astfel: câte un milion de euro pentru fiecare copil al Alexandrei, 500.000 euro pentru soțul acesteia, 500.000 euro pentru fratele Alexandrei, câte 1,4 milioane euro pentru părinții ei, câte 500.000 euro pentru cei trei bunici, 100.000 euro pentru cumnatul ei și 50.000 euro pentru fetița botezată și crescută ca propriul copil.

Avocata a formulat câte o motivare în dreptul fiecărei despăgubiri materiale solicitate. Banii ar urma să fie primiți de la cadrele medicale anchetate și de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, mai precis din asigurările profesionale ale acestor părți.

„Nu am aer”

Alexandra nu a primit vizita niciunui medic vreme de 7 ore. Potrivit raportului preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23:30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”.

„În intervalul orar 00,45 – 07,35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07,35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8,20 declarându-se decesul”, se precizează în raportul făcut public de DSP.

„Nu am aer” a fost ultimul mesaj pe care tânăra i l-ar fi trimis mamei ei. Alexandra Ivanov a murit în 18 August 2023.

În ciuda investițiilor în aparatură medicală și a lucrărilor de modernizare de la spitalul din Botoșani din vara anului trecut, precum și a vizitei ministrului Sănătății Alexandru Rafila, tânăra mamă nu a beneficiat de servicii medicale minime, atât de necesare la naștere.

În vara acestui an, sute de angajați ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” au protestat în curtea instituţiei, reclamând deficitul de personal cu care se confruntă cea mai mare unitate medicală din judeţ.,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*