Descoperiți Drumul Haiducilor, astăzi, în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA vă inviță să pășiți pe Drumul Haiducilor și să aflați  mai multe despre aceste personaje care au trăit la granița dintre lumină și umbră.

Foto: Muzeul ASTRA
Invitația este valabilă pentru astăzi, între orele 11.00 și 17.00, iar locul de întâlnire este în Sectorul olărit și zona de proximitate din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului,
Haiducul este un personaj bine cunoscut din istoria și folclorul românesc, unde ca victimă a unui abuz, se transformă în justițiar făcându-și sieși dreptate, dar devenind și un apărător al celor aflați în nevoie. Erou al mitologiei naționale sau pendulând între lege și fărădelege acest personaj poate fi regăsit și în epoca contemporană, în plin secol XX, spre surprinderea, poate, a publicului larg, dovedindu-se anduranța acestui mit în spațiul românesc, chiar dacă haiducii contemporani suferă unele transformări față de cei din perioada clasică a haiduciei. Mai mult, unii dintre ultimii haiduci români au acționat chiar în munții Sibiului în secolul trecut.
Azi însă, în Muzeul ASTRA, haiducul este un personaj prietenos, care alături de jandarm, o altă prezență constantă din lumea rurală, îi provoacă pe cei mai curajoși dintre vizitatorii muzeului să descopere mai multe despre lumea celor aflați la granița dintre lumină și umbră, o lume misterioasă, dar și surprinzător de apropiată de noi, cei din prezent. Cu această ocazie publicul vizitator poate afla mai multe despre cele evocate mai sus pornind de la un inedit cântec haiducesc cules din Mărginimea Sibiului, cântec evocat de artistul sibian Ciprian Poșa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*