EDITORIAL: Decontăm prostiile administrației locale

Sibiul începe să deconteze prostiile administrației locale. Am ajuns de pomină, pe toate canalele de informare, cu FC Hermannstadt – o echipă din SuperLiga României, care își caută case prin Tg. Mureș, Pitești, Mediaș, pentru că Primăria Sibiu nu a reușit, ÎN 5 ANI, să aducă stadionul existent la cerințele minime pentru prima ligă de fotbal. Fiindcă echipa nu joacă acasă, nu încasează bani din vânzarea de abonamente și bilete, iar clubul este văduvit de sume importante. Primăria s-a ocoșit să facă un stadion nou, din bugetul local, arătându-și impotența în accesarea de fonduri guvernamentele. Iar timpul nu iartă pe nimeni, echipa orașului ajungând acum în pragul dezintegrării.

(editorial de Dan GREAVU)

Povestea modernizării stadionului din Sibiu e lungă. Mai întâi, administrația locală a vrut să demoleze tribunele degradate, care n-au fost consolidate la timp, să repare tribuna principală și să monteze instalație de încălzire sub gazon (să nu apară imagini cu oameni care scot zăpada cu lopețile de pe teren, ca în sfertul de Cupă cu FCSB). Lucrări simple, banale pentru orice firmă de construcții, necesare pentru a juca în prima ligă. Era anul 2017. N-a reușit. A reziliat după 2 ani contractul, în valoare inițială de aproape 7 milioane de lei, iar în prag de campanie electorală, primarul Astrid Fodor a PLUSAT decisiv. După ce, la momentul 2017 administrația locală informa cetățenii că nu e cazul să investească masiv în modernizarea vechiului stadion, pentru că plănuiește construirea unuia nou la marginea orașului, cu o bază modernă de pregătire, locuri de parcare, etc., s-a sucit cu 180 de grade. Fodor a anunțat cea mai mare investiție din istoria bugetului local, pentru modernizarea stadionului existent.

Între 2017 și 2019, doar planuri și vești mari: „Noul stadion Municipal va avea, în final, 19.000 de locuri, toate tribunele vor fi acoperite, tribuna oficială complet reabilitată și 240 de locuri de parcare, marea majoritate sub tribune. Valoarea totală a lucrărilor se va ridica la 17 milioane de euro și stadionul va fi gata în cel mult doi ani, dacă nu vor exista probleme cu licitațiile care urmează.“, notau ziarele din 2018, potrivit comunicării Primăriei Sibiu.

Electoratul s-a dus după fentă, anii au trecut, iar FC Hermannstadt joacă tot la Mediaș. Mai mult, Sibiul va trebui acum să plătească un oval de beton de zeci de milioane de euro construit în cel mai prost loc cu putință din oraș, o zonă înghesuită, fără posibilitatea de a asigura locuri de parcare. Cel mai probabil, presiunea pe parcul Sub Arini va deveni uriașă atunci când va fi dat în folosință, iar platoul din apropiere va fi primul sacrificat. Și pun pariu că obiectivul gândit „pe genunchi“ va produce an de an pagubă în bugetul orașului, cetățenii fiind puși în situația de a asigura mentenanța unui stadion fără activitate. Bani mulți irosiți din incompetență și din rațiuni pur electorale.

Demn de menționat este că TOATE stadioanele noi, de zeci de milioane de euro, au fost construite în țară la Tg. Jiu, Craiova, Ploiești, Cluj Napoca, în București – Arena Națională, Arcul de Triumf, Rapid, Steaua, cu finanțare din bugetul statului. Doar Sibiul s-a trezit să consume banii orașului într-un stadion, pentru că administrația locală n-a fost capabilă să acceseze fonduri guvernamentale.

Mai grav, prostiile administrației locale ne costă pe toți bani din impozitele locale, tribuna principală modernizată cu cca 2 milioane de euro fiind demolată pentru a face loc uneia noi, în doar 2 ani de la recepție. E încă un semn că municipalitatea investește haotic, fără viziune. Cei care au făcut prostia au scăpat de pedeapsă incredibil, argumentând schimbarea legislației, însă fapta în sine rămâne: au construit „o casă“ pe care au dărâmat-o imediat pentru că au gândit o altă casă mai mare, pe același teren!

Proiecte precum cel de realizare a pistei de biciclete de pe malul Cibinului făcută cu prețul tăierii a zeci de sălcii, cel de transformare a Parcului din Piața Cluj în zonă de agrement, cu încălcarea legii, cele de betonare a zeci de hectare de teren înierbat în diverse cartiere, nu sunt întâmplătoare.

În opinia multor sibieni, actuala administrație locală face mult rău orașului. Sibiul nu mai e azi ce-a fost, prin fotbal. Ieri, eram arătați cu degetul că ne primim oaspeții în corturi (la Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 și la Summit-ul UE din 2019). Mâine vom fi dați ca exemplu pentru că ne distrugem rând pe rând spațiile verzi. Poimâine, că avem un Teatru care funcționează în continuare într-un fost cinematograf, deși au trecut 15 ani de când suntem considerați oraș cultural european, etc…

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura