De ce sexul este, încă, un subiect tabu în România?

În România anului 2016, sexul este în continuare un tabu, oamenii nu vorbesc, părinții nu discută cu copiii, iar introducerea educației sexuale în școli este un subiect de scandal.Cum poate fi vorba despre maturitate socială, despre o evoluție ca și comunitate, dacă încă există subiecte despre care nu se poate vorbi liber? Sexul încă este unul dintre aceste subiecte, deși referințe există la tot pasul, în reclamele publicitare, la știri, în filme. Totuși, primii pași spre o deschidere mai largă a posibilităților se fac încet, în fiecare zi.

familie

Importanța educației sexuale la vârste fragede

Psihologul Raluca Anton este de părere că lumea este încă reticentă în ceea ce privește discuțiile despre actul sexual din cauza educației, însă, pe zi ce trece, sunt din ce în ce mai mulți oameni, în special părinți, care și-au deschis orizonturile când vine vorba de acest subiect. Astfel, într-o vreme, Raluca Anton a organizat cursuri pentru copii despre educație sexuală. ”Dar dacă ne uităm în jur, sunt din ce în ce mai mulți părinți de copii de grădiniță care discută cu copiii lor despre ce înseamnă iubire. Copiii mici, însă, știu foarte multe lucruri despre asta. Noi, când am organizat workshop-ul cu copiii, copii de 8 ani ne întrebau ce înseamnă transgender, cum se fac operațiile de schimbare de sex. Copiii știu foarte multe lucruri. Problema cu educația sexuală este că ei nu știu corect”, explică psihologul.

Copiii găsesc informații eronate pe internet

Fiind un subiect pe care mulți dintre părinți evită să îl discute, copiii caută informațiile pe internet, iar majoritatea au conținut pornografic, care de fapt, nu reprezintă comportamentul sexual în sine. Însă, din păcate, acestea sunt cele mai accesibile pe internet. Psihologul le recomandă părinților să verifice istoricul căutărilor, deoarece copiii caută anumite informații pornind de la niște cuvinte și ce găsesc este eronat și în sine rușinos, fapt pentru care evită și ei să vorbească despre acest subiect. ”Noi le-am explicat că la baza comportamentului sexual stă iubirea”, adaugă Raluca Anton.

Părinții trebuie să învețe să comunice cu cei mici

Mihaela Rusu este directorul unei grădinițe, iar în urma unor cursuri de psihologie pe care le-a urmat, a început să organizeze cursuri de educație sexuală pentru părinții ai căror copii sunt la grădiniță sau în clasele primare. În cadrul acestor cursuri, a observat că părinții sunt reticenți, chiar dacă înțeleg necesitatea acestor discuții, deoarece persoanele apropiate le-au spus că este prea devreme pentru a aborda astfel de subiecte cu cei mici. ”Foarte mulți dintre cei care și-au făcut curajul să vină la cursuri au spus că prieteni de-ai lor cu copiii de aceeași vârstă le-au spus că este prea devreme să facă așa ceva. Însă pentru un copil, vârsta de 8-9 ani este o vârstă la care deja copilul trebuie informat”, explică Mihaela Rusu. Specialiștii sunt de părere că este foarte important ca părinții să înțeleagă că educația sexuală se face în familie, din timp. De asemenea trebuie să înțeleagă că aceste discuții nu-i vor determina pe copii să își înceapă viața sexuală mai devreme, ba din contră, îi vor face mult mai responsabili în această direcție. În cadrul acestor cursuri, părinții sunt învățați cum să discute cu cei mici. Lucrul esențial care trebuie înțeles este acela că nu este doar o singură discuție, ci este o conversație pe viață. Se începe cu denumirea corectă a părților corpului, iar apoi informațiile trebuie oferite pe parcurs, ori de câte ori se ivește ocazia sau când copilul are întrebări. Desigur, trebuie spus adevărul, fără însă a se expune toate informațiile, doar cât este nevoie, în funcție de vârsta pe care o au. ”Esențialul este ca lucrurile pe care le află să fie corecte. Apoi la partea a doua abordăm teme, ce le spunem în funcție de vârstă și cum explici unui copil mai mic sau mai mare ce este un prezervativ, spre exemplu”, adaugă Mihaela Rusu.


Bianca TĂMAȘ | redactia@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*