De ce poate fi otrăvitoare ciocolata la câini? Unele doze pot fi fatale

Intoxicația cu ciocolată la câini nu este un mit, așa că stăpânii lor trebuie să fie foarte atenți ce mănâncă animăluțele lor. Ciocolata poate să fie otrăvitoare pentru câini.

FOTO: pexels.com și freepik.com

Deși toată lumea iubește gustările dulci, acestea pot să fie foarte periculoase pentru prietenii noștri canini. Intoxicația cu ciocolată este foarte serioasă la câini, iar aceasta poate să fie chiar fatală în unele cazuri.

Potrivit veterinarladomiciliu.ro, citat de Monitorul de Cluj, ciocolata este toxică pentru câini fiindcă are în compoziția sa teobromină, o substanță care poate afecta grav sistemul gastrointestinal al câinelui.

Ciocolata e toxică pentru câini. Ce boli poate provoca

Fiindcă teobromina este foarte rea pentru câini, consumul de ciocolată poate să provoace tulburări digestiva ca voma și diareea, dar poate să afecteze și rinichii animalului, sistemul nervos central și inclusiv mușchii inimii. În anumite cazuri, consumul de ciocolată poate să ducă la moartea câinelui.

Această substanță periculoasă pentru câini din ciocoalată se găsește în boabele de cacao ce sunt folosite în prepararea diferitelor alimente. Odată ingerate de câini, acestea determină poliurie, stimuleaza sistemul nervos central și miocardul, precizează sursa citată.

Cantitatea de teobromină care duce la intoxicație cu ciocolată a câinelui poate să varieze în funcție de vârsta animalului, greutatea și tipul de ciocolată. Dacă animalul este mai tânăr riscurile sunt mai mici, la fel și în cazul câinilor de talie mare.

Ciocolată toxică pentru câini. Care sunt dozele fatale

În ceea ce privește tipul de ciocolată, un conținut mai mare de teobromină are ciocolata neagră, fiind și cea mai periculoasă pentru câini. Acest lucru se datorează faptului că ciocolata neagră este compusă aproape 100% din cacao. Din acest motiv și ciocolata albă este cea mai puțin toxică pentru câini, având o cantitate mai mică de teobromină.

Pe site-ul veterinarladomiciliu.ro mai regăsim și date estimative despre dozele de ciocolată care pot să fie fatale, în funcție de tipul de câine și tipul de ciocolată:

Cele mai frecvente simptome pentru intoxicație cu ciocolată sunt: greața, vărsături, diaree, gâfâit, balonare, tremor, hiperactivitate, stare de neliniște, ataxie, scăderea temperaturii corpului sub 38 de grade, sânge în urină, creșterea frecvenței respirtoarii sau cardiace, convulsii, leșin sau chiar comă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*