Daniela Cîmpean: ”A fost adoptat actul normativ care permite depunerea cererii de finanțare pentru noul spital”

Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu a anunțat că ieri, în ședința de Guvern, a fost adoptat actul normativ care permite depunerea cererii de finanțare pentru noul spital, la valoare integrală. Tot ea a anunțat că, în acest moment, proiectul noului spital are absolut toate avizele obținute, astfel încât construcția poate începe imediat ce va fi semnat contractual de finanțate, posibil chiar și în decembrie.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Sibiul are șanse la un nou spital regional. Anunțul a fost făcut astăzi, de Daniela Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, într-o conferință de presă desfășurată la sediul PNL Sibiu. Ieri, în ședința de Guvern, a fost adoptat actul normativ care ne permitem să depunem cererea de finanțare pentru spitalul nou la valoare integrală. Ordonanța de urgență 55 din 8 iunie 2023 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului de Sănătate și din împrumuturi contractate cu instituții financiare internațioanle, a fost și publicată în Monitorul Oficial nr. 504 și stabilește care sunt sursele prin care spitalele de genul celui pe care îl vom edifica la Sibiu vor fi finanțate”, a explicat Daniela Cîmpean. Tot președinta CJ spune că, prin actul adoptat ieri, se pot obține finanțări de până la 500 de milioane de euro, finanțări ce cuprins atât lucrările de construcție, cât și dotări cu echipamente medicale specifice, precum și măsuri de tranziție și digitalizare. În plus, se prevede faptul că valoare totală a proiectelor poate să fie actualizată ca urmare a creșterii prețurilor cu maxim 20%.

”Ce trebuie să știți este faptul că proiectul noului spitale are o valoare de sub 500 de milioane de euro, valoarea fără TVA, care va putea fi finanțată integral din acest program conform ordonanței, ordonanță care prevede că finanțarea se va face din fonduri externe nerambursabile, contribuție națională asigurate inclusiv prin împrumut plus 2% contribuția CJ”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Foto: Consiliul Județean Sibiu

Daniela Cîmpean a avansat chiar și un termen probabil pentru începerea lucrărilor, dacă la nivel național se vor urma toți pașii preconizați în timp util. Președinta CJ susține că, conform ordonanței sus-menționate, contractile de finanțare trebuie încheiate până în decembrie 2023, iar din moment ce proiectl spitalului regional din Sibiu este pregătit și are toate avizele, contractual de lucrări poate fi semnat imediat după semnarea celui de finanțare, adică tot în decembrie, și tot atunc poate fi dat și ordinal de începere a lucrărilor.

”În acest moment suntem pregătiți să încheiem contractul de finanțare imediat ce la nivel național vor fi parcurse toate etapele necesare pentru a încheia contractul de finanțare. Urmează să se adopte ghidurile de eligibilitate, CJ va depune acest proiect spre finanțare, se va face o selecție a proiectelor, după care urmează încheierea contractelor de finanțare. Conform programului anunțat de ministerul Fondurilor Europene, termenul limită la care contracte de finanțare pot fi încheiate, este decembrie 2023. Este important că imediat ce CJ va încheia contractul de finanțare, este în măsură să încheie și contractul de lucrări cu constructorul și să dea imediat drumul la lucrări”, a declarat Daniela Cîmpean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*