Dan Barna, vicepreședinte USR: „ Europa trebuie să fie adusă aproape de cetățenii săi și să fie sărbătorită, pentru că reprezintă proiectul nostru comun prin care putem asigura libertate și pace pentru viitoarele generații. La multi ani Europa!” (CP)

Mă aflu, astăzi, pe 9 mai, de Ziua Europei, la Strasburg, la sesiunea Parlamentului European, pentru o serie de întâlniri de lucru, alături de colegii mei liberali europeni.

Sursa Foto: USR Sibiu

În fiecare an, sărbătorim unitatea europeană și comemorăm Declarația Schumann, din 1950, care a deschis drumul către reconstrucția Europei.

Anul acesta, Ziua Europei este diferită, în contextul războiului început de Rusia împotriva Ucrainei, care se află într-o etapă crucială cu amenințări regionale și globale la adresa securității și democrației.

Robert Schumann spunea în 1950 că nu putem avea pace fără eforturi proporționale cu pericolele prezente. Misiunea noastră, ca europeni, este de a apăra principiile democratice care stau la baza societății noastre, mai ales în fața țărilor și liderilor care vor să înlocuiască democrația cu sisteme autoritare sau dictatoriale, în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt ciopârțite. Astăzi pericolele sunt foarte mari și eforturile noastre trebuie să fie pe măsură.

Dincolo de combaterea amenințărilor militare de la granițele noastre, misiunea noastră presupune și combaterea populismului și ultra-naționalismului care au dus la războaie și tragedii pe continentul nostru și care au acum, din nou, voce și în România.

Europa trebuie să fie adusă aproape de cetățenii săi și să fie sărbătorită, pentru că reprezintă proiectul nostru comun prin care putem asigura libertate și pace pentru viitoarele generații.

La mulți ani Europa, La mulți ani România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*