Dacian Cioloș reclamă „infantilismul politic” al premierului PSD Ciolacu în negocierile pentru Schengen (CP)

Fostul premier și comisar european Dacian Cioloș acuză faptul că Marcel Ciolacu este complet nepregătit pentru negocieri politice europene serioase, iar modul în care a anunțat triumfalist o victorie în dosarul Schengen demonstrează „infantilism politic”.

„Ministrul austriac de Interne a detonat anunțul triumfalist al lui Marcel Ciolacu în mai puțin de 24 de ore, arătând că nu există niciun acord și niciun calendar pentru ridicarea controalelor vamale terestre. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, premierul României şi viitor candidat PSD la Președinția României, trebuie să înțeleagă un adevăr simplu: vorbele aruncate la întâmplare pot avea consecințe grave. 

Nu doar pentru el, ci și pentru întreaga țară. Iar acest lucru se numește infantilism politic”, a declarat Dacian Cioloș, în contextul în care oficialii austrieci au negat că s-a ajuns la un acord de intrare a României în Schengen după ce premierul Ciolacu anunțase acest lucru.

„Domnule Ciolacu, ori vă luați responsabilitățile în serios, ori vă prezentați demisia. Cine vă mai crede când o să veniți cu o nouă declarație? Cine vă mai ia în serios, după asemenea umilință publică, când veți vrea să negociați ceva pentru România? 

Una dintre regulile de bază ale unei negocieri la acest nivel este că «nimic nu este agreat, câtă vreme nu este totul agreat». 

Când nu ești direct implicat în negocieri și nu există un acord final, este mai bine să taci, pentru a nu arunca în aer munca celor care încearcă să rezolve situația dificilă în care a intrat România din cauza cinismului austriac”, mai adaugă europarlamentarul Renew Europe, Dacian Cioloș.  

 

Ciolacu se joacă cu credibilitatea României 

De asemenea, fostul premier Dacian Cioloș arată că România are nevoie de un lider matur politic, care înţelege că funcția pe care o ocupă nu este un premiu, ci o mare responsabilitate. 

„Când vorbești, o faci în numele unui stat, în numele României şi al românilor, care au dreptul să fie tratați cu respect şi demnitate. 

Marcel Ciolacu se joacă cu credibilitatea României și cu speranțele românilor. 

Ar fi o veste bună dacă ar exista cu adevărat un acord cu Austria și pentru frontierele terestre. Dar există sau sunt doar «speranțele» domnului Ciolacu? În negocierile cu Austria avem nevoie de o dată concretă pentru intrarea cu frontierele terestre, ceea ce e cu adevărat important și esența Spațiului Schengen. 

Mi-aș dori să cred că Marcel Ciolacu și restul Coaliției nu au vândut cea mai importantă parte din ceea ce înseamnă Schengen pentru interesul lor pe termen scurt, un anunț pe jumătate gol, care să-i ajute în alegerile din 2024. 

Și, din această cauză, să rămânem cu problema Schengen nerezolvată ani de zile, cum am stat cu MCV-ul legați de picioare”, explică Cioloș.

Transportatorii și antreprenorii români, victimele „negocierilor” lui Ciolacu 

Dacian Cioloș explică și faptul că, deși este important să călătorim fără controale la pașapoarte aerian, tansportatorii români vor pierde în continuare miliarde de euro și zile întregi în vămi, iar agricultorii, antreprenorii și românii în general sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua. 

„Deși am dovedit de fiecare dată că suntem printre cei mai proeuropeni și că românii cred în valorile europene, oficialii de la București nu sunt in stare să obțină acest drept. 

Dreptul de a circula liber, fără opreliști, e al nostru în calitate de cetățeni europeni și nici Ciolacu, nici altcineva nu ar trebui să ne convingă să ne mulțumim cu resturi. 

Dacă asta e tot ce avem, Schengen aerian și maritim, fără un calendar pentru aderarea deplină, o să rămânem cu controale vamale la graniță până după 2025, poate și mai mult: subiectul va fi efectiv scos de pe agenda europeană. 

Domnul Ciolacu este dator cu explicații și cu prezentarea unui calendar pentru ridicarea controalelor vamale terestre, nu cu postări triumfaliste. România nu trebuie să cedeze atât de ușor pe această temă”, menționează eurodeputatul Dacian Cioloș.

 

Articole susținut de: Renew Europe

Mai multe detalii puteți găsi pe: dacianciolos.eu (https://www.dacianciolos.eu/)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*