Cupa, o misiune posibilă

Fotbaliștii sibieni au câștigat prima manșă a derby-ului județean din semifinalele Cupei României, cu Gaz Metan Mediaș, scor 1-0, și pornesc cu prima șansă în returul programat pentru data de 9 mai. FC Hermannstadt ar putea fi prima echipă din liga secundă care joacă finala Cupei Românei după 36 de ani.

Dacă se califică în finală, fotbaliștii sibieni vor scrie istorie în fotbalul din România. FC Hermannstadt ar putea fi prima echipă din liga secundă care joacă finala Cupei Românei după 36 de ani. În 1982, FC Baia Mare, din Divizia B, pierdea finala în fața lui Dinamo București. Mai mult, formația sibiană poate deveni prima echipă din liga secundă care câștigă Cupa României, după 43 de ani. În 1975, Rapid București, pe atunci în a doua divizie, învingea în ultimul act pe Universitatea Craiova. De ce nu s-ar repeta povestea și în acest an, în condițiile în care Universitatea Craiova joacă în semifinale în fața lui FC Botoșani, iar rolul Rapidului ar putea fi preluat de Hermannstadt?

Tensiune, miză și fotbal puțin

Partida tur dintre FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș a fost una încrâncenată, de la un capăt la altul. Miza grea și-a pus amprenta pe evoluțiile fotbaliștilor, iar orgoliile generate i-au făcut pe jucători și pe unii dintre spectatori să uite că suntem din același județ. Singurii care nu au părut mișcați de derby-ul județean au fost străinii de la Gaz Metan. Echipa de pe Târnava Mare a fost fluierată de o parte dintre spectorii sibieni încă din primele minute, gest care a creat nervozitate pe teren. De altfel, Joao Diogo a fost eliminat, corect, de arbitrul Sebastian Colțescu, pentru talpa aplicată lui Răzvan Dâlbea, însă tensiunea s-a perpetuat pe parcursul jocului. Centralul Colțescu a exagerat, după 3 minute, când l-a trimis în tribună pe antrenorul gazdelor, Cristian Pustai. Nervoși au fost și foștii jucători ai Gazului, care au venit în acest sezon la FC Hermannstadt, dorința lor de revanșă ieșind în evidență. Sabin Lupu s-a îmbrâncit cu Iulian Cristea în câteva rânduri, Alex Curtean nu a avut cele mai bune execuții pe parcursul meciului, în timp ce Cristian Danci a încercat mult și a reușit mai nimic. Cele mai neplăcute momente au fost cele în care galeriile celor două echipe s-au jignit reciproc. Au fost momente izolate, însă au știrbit repertoriul pus în scenă de cele două galerii, de altfel unul foarte frumos.

Una peste alta, un meci tensionat, un gol de clasă reușit de Bogdan Rusu, doi antrenori care s-au respectat reciproc, dar ocazii rare și fotbal puțin.

FC Hermannstadt s-a impus prin golul marcat de Rusu, din pasa lui Ștefan Blănaru, cu 6 minute înainte de pauză. Echipa sibiană a evoluat în superioritate numerică din minutul 8, după ce Diogo a fost eliminat direct pentru un fault comis asupra căpitanului Răzvan Dâlbea. Antrenorii Alexandru Pelici, Eugen Beza și Florin Berța au folosit următoarea formulă: Toma Niga – Alexandru Coman, Cătălin Pîrvulescu, Ionuț Stoica, Daniel Tătar – Răzvan Dâlbea (cpt.) (Robert Boboc – min. 65), Cristian Danci – Sabin Lupu (Petrișor Petrescu – min. 75), Bogdan Rusu, Alex Curtean (Andrei Hergheligiu – min. 58) – Ștefan Blănaru. Pentru Gaz Metan, Cristi Pustai i-a trimis pe: Pleşca – Creţu, Constantin, Sîrghi, Popovici – Cristea, Joao Diogo – Olaru, Romeo, Ely Fernandes – Rondon. Pe parcurs, au intrat: David Caiado, Diogo Rosado și Sokratis Fytanidis.

Confuzie și stupoare

A surprins eliminarea lui Pustai, care nu obișnuiește să protesteze. Antrenorul lui Gaz Metan a gesticulat pe margine, după ce Diogo a primit cartonașul roșu pentru că și-a călcat un adversar pe tibie, în cercul de la centrul terenului. „Bravo, meseriașule!“, a rostit Pustai. Însă cuvintele au fost adresate jucătorului sibian care a obținut eliminarea și nu centralului. Arbitrul nu a stat pe gânduri și l-a trimis în tribune pe „Profesor“, fără a-i acorda vreun avertisment preliminar, deși acesta încerca să îi explice atât lui, cât și arbitrului de rezervă, că nu a părăsit spațiul tehnic. Se pare că Sebastian Colțescu a înțeles un alt cuvânt care a făcut o referire la o întâmplare mai puțin fericită din viața personală a arbitrului.

Întâlnire cu Ripensia

FC Hermannstadt joacă în campionat, astăzi, de la ora 17.00, în deplasare, cu Ripensia Timișoara. „Va fi un meci dificil. Ripensia a schimbat recent antrenorul, iar orice schimbare la nivelul băncii tehnice îi ambiționează pe jucători. La fel ca Luceafărul, Ripensia are în lot unul din golgeterii Ligii 2, pe Mediop Ndiaye. Ne propunem să repetăm evoluțiile bune din celelalte jocuri de campionat și să obținem toate cele 3 puncte. Este interesant modul în care se face programarea meciurilor. Cu Ripensia am fi putut juca sâmbătă, mai ales că, în etapa intermediară de la mijlocul săptămânii viitoare, nu avem meci, ar fi trebuit să jucăm cu ASA Tg. Mureș”, afirmă antrenorul sibienilor Alex Pelici, nemulțumit că echipa joacă trei partide în șapte zile.

Finalele de Cupa României, jucate de echipe din ligile inferioare

  • 1937/38 Rapid Bucureşti – CAMT Timișoara (D2) 3-2
  • 1951 CCA Bucureşti – Flacăra Mediaş (D2) 3-1 după prelungiri
  • 1954 Metalul Reşiţa (D2) – Dinamo Bucureşti 2-0
  • 1955 CCA Bucureşti – Progresul ICO Oradea (D2) 6-3 d.p.
  • 1960/61 Arieşul Turda (D2) – Rapid Bucureşti 2-1
  • 1966/67 Steaua Bucureşti – Foresta Fălticeni (D3) 6-0
  • 1972/73 Chimia Rm. Vîlcea (D2) – Constructorul Galaţi (D3) 1-1 d.p., 3-0 (rejucare)
  • 1974/75 Rapid Bucureşti (D2) – Universitatea Craiova 2-1 d.p.
  • 1975/76 Steaua Bucureşti – CSU Galaţi (D2) 1-0
  • 1981/82 Dinamo Bucureşti – FC Baia Mare (D2) 3-2

Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura