Cum va arăta salariul tău de la 1 ianuarie 2018? Calculator complet de salarii, după ce a fost adoptată Revoluţia Fiscală

OUG care a adus Revoluţia Fiscală vine cu o serie de schimbări importante pentru salariaţi şi angajatori, printre care şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, precum şi trecerea contribuţiilor sociale în sarcina salariatului şi reducerea numărului acestora de la 9 la 3.
Astfel, contribuţiile sociale vor rămâne CAS, CASS şi contribuţia asiguratorie pentru muncă, celelalte urmând să fie abrogate. Concomitent, se va mări și nivelul venitului brut pentru care se acordă deducere personală, de la 3.000 lei la 3.600 lei.

Acest lucru ar însemna pentru angajator reducerea costurilor salariale totale, inclusiv taxe, cu aproximativ 1 % în cazul în care decide menţinerea nivelului salariului net al angajatului. Dacă însă nu se va renegocia salariul brut, astfel încât să reflecte modificările legislative, costurile angajatorului ar scădea cu aproximativ 17%, însă cam cu același procent va scădea și salariul net al angajatului, potrivit unei analize a Romanian Software.

În acest context, autorităţile ar urma să ia în continuare măsuri doar în ceea ce privește menținerea nivelului net al salariului minim pe economie, prin mărirea propusă a nivelului brut la 1.900 lei, începând cu anul viitor.

Printre categoriile speciale de angajați care ar putea fi afectați de noile prevederi se numără și cei care actualmente sunt scutiți de impozitul pe venit, cum ar fi programatorii și cei din cercetare-dezvoltare. În cazul lor, menținerea nivelului net salarial ar antrena costuri suplimentare pentru angajator. ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii) estimează costuri suplimentare (neprogramate) de 10% pentru industria IT, care ar putea încetini creșterea acesteia.

Se va modifica și modul de stabilire a CAS și CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente. Astfel, baza de calcul va fi un venit ales, care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară.

Deşi noua structură a contribuţiilor sociale se dorea a fi o simplificare a sistemului actual. Totuși, ţinând cont că un astfel de sistem în care contribuţiile sociale sunt puse aproape în totalitate pe seama angajatului nu este unul comun, pentru toți cei care vor să facă simulări ale veniturilor pe baza modificărilor din ”Revoluția Fiscală”, Romanian Software și CalculatorVenituri.ro au pregătit un Excel, care ia in calcul și deducerile personale, prezentat de zf.ro.

Vezi AICI calculatorul de salarii!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*