”Cu cochilia în spinare prin Munții Carpați”, expoziție inedită la Muzeul de Istorie Naturală

Muzeul de Istorie Naturală de pe strada Cetății din Sibiu va găzdui vineri, de la ora 12, vernisajul expoziției ”Cu cochilia în spinare prin Munții Carpați”. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 august.

Foto: Arhivă

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, secție a Muzeului Național Brukenthal, deține un patrimoniu de peste un milion de specimene. Valoarea științifică, istorică și culturală a acestora a atras numeroși cercetători din întreaga lume. Printre cele mai căutate sunt endemitele, specii care trăiesc într-un areal restrâns (teritoriul României) sau specimenele holotip (exemplar caracteristic pentru o specie dată, după care s-a descris pentru prima dată în lume specia respectivă).

Aceste exemplare au fost colecționate de către membrii Societății Ardelene de Științele Naturii din Sibiu (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt), societatea care în 1895, a inaugurat actualul muzeu. Membrii Societății au fost pionieri în cercetarea florei și faunei endemice a României.

În colecția Malacologică (moluște) a muzeului sunt păstrate numeroase endemite datorită familiilor Bielz și von Kimakowicz, respectiv naturaliștii tată-fiu: Michael Bielz (1787 – 1866), Eduard Albert Bielz (1827 – 1898) și Mauritius von Kimakowicz (1849-1921) alături de fiul său Richard Emanuel von Kimakowicz (1876 – 1973). Colecțiile malacologice Bielz (peste 200.000 de exemplare) și Kimakowicz (peste 300.000 de exemplare) sunt printre cele mai vechi și valoroase colecții de acest fel din România și nu numai. Aceste colecții au stârnit de-a lungul anilor interesul a numeroși cercetători colecționari precum Daniel Nan, colaborator științific al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu încă din 2011.

De-a lungul a zeci de ani, Daniel Nan a pornit cu cochilia în spate prin Munții Carpați și a colecționat și studiat speciile endemice atât individual cât și în habitatul lor natural.

Acesta a colaborat, în studiul cochiliilor endemitelor și nu numai, cu artistul japonez Ko Kono (http://ko-kono.com/) care, pornind de la cochilia adevărată a melcilor endemici din țara noastră, a recreat corpul animalelor, cu o acuratețe exemplară, în cadrul proiectului „Melci reali”, inițiat de Muzeul Rasenkan, Kyoto, Japonia.

Proiectul și-a propus replicarea a peste 800 de specii de melci tereștrii din Japonia, precum și alte specii din toată lumea, oferind o viziune completă a acestor animale uimitoare, atât din perspectiva științelor naturale cât și a expresiei artistice. Speciile reproduse, fiind endemice și protejate prin lege la nivel național, nu pot fi actual colectate în număr mare din habitatul lor natural. De aceea, cochiliile conservate în colecțiile muzeale, cele care au descris pentru prima dată în lume specia, fotografiile din habitatul lor natural realizate de Daniel Nan au stat la baza realizării de către artistul japonez a reproducerilor. Corpul animalelor, care nu poate fi conservat ca atare, a fost executat din cauciuc siliconic.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*