Cristian Lupeș: „Este obligatoriu ca la Sibiu să avem o operă”

Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijorul Cristian Lupeş, a declarat joi, pentru AGERPRES, că „este obligatoriu ca la Sibiu să avem în viitor o operă”.

Foto: Arhivă

„Consider că este nu doar necesar, este obligatoriu ca la Sibiu să avem în viitor o operă. (…) O instituţie de cultură face două lucruri: face şi educaţie, pe de o parte, şi pentru cei mici, şi pentru cei mari o educaţie perpetuă, dar mai mult decât atât, trebuie să răspundă obligatoriu şi nevoilor comunităţii. Comunitatea sibiană are nevoie de operă şi a demonstrat-o de 20 de ani„, a afirmat Cristian Lupeş.

Sibiul este un oraş fără o instituţie dedicată operei, dar care găzduieşte un festival al acestui gen muzical. Aici vor veni, în octombrie, „aproape toate operele cele mai importante din ţară”.

„Noi ca instituţie ne deschidem deocamdată programul încet-încet şi către acest gen muzical şi vă putem da în premieră informaţia că în octombrie va veni din nou Sibiu Opera Festival, (…) un festival în care aducem aproape toate operele cele mai importante din ţară, la Sibiu, în centrul ţării, în oraşul fără operă”, a mai spus dirijorul Lupeş.

Potrivit managerului Filarmonicii de Stat din Sibiu, aceasta este singura filarmonică din România cu o fosă pentru spectacolele de operă, în care să fie aşezată orchestra.

„Tot la Sibiu, această sală, cea mai veche sală de spectacole de pe actualul teritoriu al României, în această clădire din secolul XV, cu sală de teatru din secolul XVIII, avem din punct de vedere tehnic, încă un unicat sibian. Este singura filarmonică din ţară care are fosă, are loc pentru orchestră, sub scena pe care o ştiţi cu toţii. Noi avem fosă şi anul trecut aţi putut vedea două reprezentaţii de operă pe scenă, în care orchestrele care cântau erau aşezate în fosa Filarmonicii. (…) Ne dorim ca această fosă să se deschidă din ce în ce mai mult”, a mai spus Cristian Lupeş.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*