Creștere record a salariaților în sectorul bugetar. Plus 10.000 de angajați la stat

În ciuda intențiilor declarate de reducere a aparatului administrativ de stat, numărul angajărilor în sectorul bugetar a explodat, plasându-se la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

Foto: Arhivă

Pe fondul incasărilor mai mici la bugetul de stat, dar și a reformelor pe care trebuie să le implementeze guvernanții pentru ca România să poată beneficia de fondurile PNRR, încă din primăvara acestui an Guvernul anunța implementarea unor măsuri de care să ducă la diminuarea cheltuielilor.

Cu toate că Guvernul trebuie să facă economii pentru a acoperi „gaura” din buget care se ridică la 20 de miliarde de lei, numărul angajărilor din sectorul public a continuat să crească.

Explozie de angajări la stat

În octombrie 2023, numărul angajaților la stat a ajuns la un nou record de 1.289.405 bugetari, potrivit datelor publicate la finalul săptămânii trecute de ministerul Finanțelor.

Angajările la stat au atins un nou record în octombrie 2023/Foto: Ministerul Finanțelor

Numărul angajaților din sectorul bugetar a crescut în ciuda așa-numitei legi a „austerității” adoptate de Guvern, prin care au fost eliminate o serie de facilități pentru anumite domenii de activitate, precum IT și construcții, iar pentru alte sectoare economice taxele au fost substanțial majorate.

Legea noilor măsuri fiscale prevedea, de altfel, și reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.

În septembrie 2023, numărul salariaților bugetari era de 1.259.138, iar o lună mai târziu numărul posturilor ocupate la stata a ajuns la 1.289.405 angajați.

Față de luna septembrie 2023, în luna octombrie sunt cu peste 30.000 de angajați, majoritatea din învățământ – 27.054 în învățământul preuniversitar și 2.777 în învățământul universitar.

În decurs de doar câteva luni, Guvernul Ciolacu a atins o medie lunară de 1.139 de angajări în plus, depășind guvernele anterioare (Guvernul Cîțu, Guvernul Orban I și II). Astfel, din cei 1.289.405 de bugetari, marea majoritate se regăsesc în administrația publică centrală – 822.948. Se remarcă astfel o creștere a numărului angajaților din unele instituții centrale, angajări operate cu preponderență în ultimele luni.

În vara acestui an, BNR avertiza că deficitul bugetar la sfârșit de an riscă să depășească 6% din PIB, în lipsa unor măsuri.

Doar în luna septembrie, deficitul bugetar a crescut cu 14 miliarde de lei și a trecut de 3,5% din PIB. Astfel, la începutul toamnei, diferența dintre venituri și cheltuieli a ajuns la 56 de miliarde de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*