Copilăria în pași de dans. Sute de copii sărbătoresc copilăria pe ritmuri tradiționale.

Peste 400 de copii sărbătoresc copilăria timp de două zile pe ritmuri tradiționale la Centrul Cultural Ion Besoiu.

Foto: Cititor Mesagerul de Sibiu

Cântecele și jocurile populare din marile zone etnofolclorice ale României se împletesc cu ritmuri bulgărești, sârbești, germane, maghiare, grecești, mexicane, americane, italiene. Protagoniștii spectacolelor de joi și vineri, care se desfășoară sub numele „Copilăria în Pași de Dans” sunt cursanți ai Școlii de Dans „Ioan Macrea”.

Foto: Cititor Mesagerul de Sibiu

Ei au demonstrat aseară că la 5 ani, la 10 ani sau la 17 ani, copilăria poate fi trăită în pași de dans, prețuind tradițiile moștenite din bătrâni și valorile culturale universale.

În cele două zile, evoluează clasele conduse de artiști din familia Junii Sibiului, profesorii coregrafi Alesea Sas, Livia Lazăr, Adriana Ioniță, Maria Ilieș, George Ștreng și Adrian Dragomir.

Foto: Cititor Mesagerul de Sibiu

Le sunt alături Orchestra de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” – condusă de prof. dirijor Adrian Grecu, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” – profesori coregrafi Alesea și Ovidiu Sas, Ioan Crăcea, Livia Lazăr, precum și membrii Ansamblului „Comorile Arpașului” din Arpașu de Jos, condus de Alesea și Ovidiu Sas. Soliști: Ioana Brad, Cristina Posa, Amina Vintilă, Daria Cîrțoroșan, Sonia Cîrțoroșan, Natalia Popescu și Răzvan Neamțu; prezintă Traian Stoiță.

Foto: Cititor Mesagerul de Sibiu

Ideea spectacolelor din aceste două zile este aceea că preocuparea constantă pentru pregătirea copiilor și tinerilor prin cursuri de dans popular și atragerea lor în ansambluri – pepinieră sunt atuurile ce au stat și stau la baza parcursului neîntrerupt al Junilor Sibiului.

În acest fel a fost mereu posibil schimbul de generații și continuitatea ansamblului Cindrelul Junii Sibiului, ce aniversează opt decenii de existență în acest an.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*