Copiii orfani de un singur părinte, excluși din categoriile de beneficiari de burse sociale

Proiectul de metodologie lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației omite orfanii de un singur părinte din categoriile de beneficiari ai burselor sociale. O petiție online atrage atenția asupra subiectului.

Foto: pexels.com

Prevederea, ce pare o metodă cinică de a economisi bani de la buget, a atras atenția oamenilor, iar pe platforma Declic a fost lansată o petiție online, semnată deja de peste 7.400 de persoane, până în momentul publicării acestei știri, care cere rectificarea acestei situații, relatează Adevărul.

Autorii petiției subliniază că „a fi orfan nu este o alegere” și cer modificarea articolului 10 litera b.

S-a publicat în vederea dezbaterii publice Metodologia- Cadru de acordare a burselor școlare. Va solicităm modificarea articolului 10 litera b, din elevi cu ambii părinți decedați în elevi orfani. Orfanii sunt copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi! 

De ce este important? A fi orfan nu este o alegere! Statutul de orfan și de părinte de orfan vin la pachet cu multe provocări, copleșitoare, deseori umilitoare. Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă la a salva bugetul României! ”, este mesajul transmis de autorii petiției, pe Declic.

Articolul 10, litera b, din proiectul de Metodologie-cadru de acordare a burselor Școlare, publicat de Ministerul Educației, prevede următoarele: „ ART. 10 (1) Bursa socială se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații: (…) b) elevi cu ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență”.

Bursa socială este văzută ca „o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile sau cu situaţii medicale speciale”, potrivit documentului lansat în dezbatere de Ministerul Educației. Această bursă este acordată la cerere, iar elevii care beneficiază de ea au dreptul la confidențialitate.

Alți elevi care ar putea primi bursa socială sunt cei proveniți din familii cu un venit mediu lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, elevii din familii monoparentale cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie, elevi  cu dizabilităţi, încadrați în grad de handicap și elevii proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016, conform documentului citat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*