Consultații psihologice GRATUITE, acoperite de stat. Pacienții pot cere ajutor în situații stresante sau traumatizante

Asigurații la sănătate beneficiază de 12 consultații psihologice gratuite pe an, acoperite de stat, conform unor noi modificări legislative, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: Pexels.com

Începând cu 1 iulie 2023, pachetul de bază de servicii medicale pentru pacienții asigurați include o nouă prevedere: în premieră, pacienții pot solicita gratuit consultații psihologice în situații stresante sau traumatizante, iar serviciile pot fi oferite chiar și la domiciliu scrie Avocat.net.

Noul contract-cadru din domeniul sănătății, în vigoare de la 1 iulie 2023, reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale. Aceasta include stabilirea pachetelor de servicii medicale, criteriile și procedurile de contractare, modalitățile de plată și decontare, precum și drepturile și obligațiile furnizorilor și asiguraților, alături de mecanismele de monitorizare și control. Noul contract-cadru extinde pachetul de bază de servicii medicale, inclusiv cu consultațiile psihologice recomandate de medicii din alte specialități clinice, testele genetice sau screening-ul pentru cancerul colorectal.

Cum poți beneficia de consultații psihologice gratuite?

Începând de această lună, consultațiile psihologice pot fi acordate în mai multe situații, cu condiția de a avea o trimitere din partea medicului specialist sau a medicului de familie. Acestea includ:

Solicitarea asiguratului pentru consiliere psihologică în cazul unor situații stresante sau traumatizante;

Recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic;

Solicitarea asiguratului pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani;

Solicitarea asiguratului pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Numărul maxim de consultații psihologice gratuite pe an pentru un asigurat este de 12, iar acestea pot fi efectuate fie în ambulatoriu, fie la domiciliu, în funcție de necesitățile pacientului. Pentru a beneficia de aceste servicii, asiguratul trebuie să prezinte cardul național de sănătate și biletul de trimitere eliberat de medicul care recomandă serviciul.

Cine poate solicita consiliere psihologică?

Normele de aplicare a contractului cadru conțin și precizări suplimentare referitoare la situațiile sau categoriile de pacienți care pot beneficia de servicii medicale psihologice sau psihiatrice.

De exemplu, femeile însărcinate pot beneficia de evaluare și tratament psihologic sau psihiatric în cadrul evaluării sănătății mintale perinatale, inclusiv anxietatea și depresia. De asemenea, medicii primari pot recomanda serviciile psihologilor pentru pacienții cu afecțiuni cronice, cei cu risc crescut de îmbolnăvire, persoanele cu dizabilități, afecțiuni psihiatrice sau neurologice, precum și cele cu tulburări din spectrul autist.

Aceste servicii medicale sunt disponibile inclusiv pentru copii. În plus, medicii de medicină fizică și de reabilitare pot recomanda servicii furnizate de psihologi specializați în psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială-logopedie.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*