Constantin Chiriac împlinește astăzi 66 de ani. La Mulți Ani, maestre!

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu își serbează astăzi ziua de naștere. Cunoscutul om de teatru care a făcut numele Sibiului celebru peste hotare împlinește 66 de ani.

Foto: TNRS – Andrei Runcanu
TNRS în cea mai recentă producție a regizorului Silviu Purcărete, spectacolul „Jocuri, vorbe, greieri…”, în 15 octombrie, ora 17:00.
Născut în 1957 în comuna Prisăcani, om de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac a studiat actoria la București, obținând diplome în management cultural de la Agenția de Informații a SUA, de la Hull University din Marea Britanie, precum și de la Virginia Commonwealth University Richmond.
Este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și director al Bursei de Spectacole de la Sibiu. A jucat un rol decisiv în obținerea titlului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 și în reușita incontestabilă a proiectului. De asemenea, a fost membru al Comisiei de selecție și de monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2009 – 2012).
De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii și decorații pentru întreaga activitate, printre care și Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017), Crucea Casei Regale a României pentru Teatrul Național “Radu Stanca” Sibiu (2018), Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu, În 2019 Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.  Tot în anul 2019 a fost decorat de Guvernul Japonez cu „Ordinul Soarelui Răsare cu Raze Aurii”. În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române. În 2021 primește Premiul UNITER pentru Scena Digitală.
Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți cum ar fi Iulian Vișa, Andriy Zholdak, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete și Kushida Kazuyoshi și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără ”Moromeții” (regia Stere Gulea), ”Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) și ”Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*