Fundația UCOS a găzduit un eveniment internațional în cadrul proiectului Erasmus+ „Networks Make the Dream Work”. Evenimentul „Connective Care, Beyond Limits” a constat într-un podcast dedicat consolidării rețelelor de sprijin pentru copii și tineri cu dizabilități și a avut loc în cadrul Consiliului Județean Sibiu. Participanți din Belgia, Italia, Finlanda, Ungaria și România au adus povești reale și perspective de specialitate, marcând un pas important spre o societate mai incluzivă.

Sursa foto: Mesagerul de Sibiu
Un proiect european cu impact local și transnațional
Pe 22 mai 2025, Consiliul Județean Sibiu a fost gazda evenimentului „Connective Care, Beyond Limits”, parte a unui proiect Erasmus+ ce urmărește crearea și consolidarea rețelelor de sprijin pentru familiile cu copii și tineri cu dizabilități. Evenimentul a reunit participanți din mai multe țări europene, prezenți atât fizic, cât și online, și a fost transmis live pentru a oferi o platformă europeană de dialog și schimb de bune practici.
Organizatorii, împreună cu partenerii locali Beyond Limits și UCOS Sibiu, au promovat un spațiu deschis în care specialiști, părinți și tineri cu dizabilități și-au împărtășit experiențele, contribuind la construirea unei comunități mai puternice și mai unite.

Sursa foto: Mesagerul de Sibiu
Sprijin din partea autorităților locale
Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu, a evidențiat rolul complementar al sectorului nonguvernamental: „De multe ori, voi reușiți acolo unde noi eșuăm, dar vreau să vă asigur că la nivelul județului Sibiu am fost, suntem și vom fi parteneri ai ONG-urilor. Ne dorim un schimb real de practici între public și privat, iar Consiliul Județean vă este alături.”
Un podcast care face diferența
„Connective Care, Beyond Limits” este mai mult decât un simplu podcast – este o inițiativă care aduce în prim-plan experiențe de viață remarcabile și perspective ale experților în domeniul dizabilității, cu scopul de a consolida rețelele de sprijin pentru copiii și tinerii cu dizabilități la nivel european.
Prin această platformă, se urmărește generarea unor schimbări reale în comunități, cu vocea celor direct implicați, pentru o societate mai incluzivă, echitabilă și accesibilă tuturor.
Colaborare și sprijin în rețea: Asociația Sfântul Casian, un sprijin esențial
În cadrul discuțiilor, a fost menționată Asociația Sfântul Casian din Mediaș, un centru care oferă terapie pentru 32 de copii cu tulburări din spectrul autist. Teodor Pădurean a descris această asociație drept „fratele mai mic al UCOS-ului”, evidențiind colaborarea strânsă și sprijinul mutual dintre cele două organizații.
Un tată prezent la eveniment a mărturisit cu emoție: „CJ, DGASPC și UCOS ne-au dat efectiv toate informațiile de care aveam nevoie, ne-au încurajat și astăzi într-adevăr avem și la Mediaș un centru care oferă terapie pentru 32 de copilasi diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Asta înseamnă într-adevăr o rețea de sprijin, nu simți că ești abandonat, simți că și alți oameni, fără să fie obligați, chiar te ajută. Pentru asta suntem recunoscători pentru totdeauna. Eu, cu 32 de părinți, vă mulțumim din suflet că existați și că ne ajutați.”
Această mărturie întărește rolul crucial al colaborării dintre ONG-uri și autorități pentru crearea unor servicii accesibile și eficiente.