Concursul Național Eco Provocarea: Valea Săpunului și Parcului Sub Arini, igienizate de liceeni de la Ghibu

Peste 50 de elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu iau parte la Concursul Național „Eco Provocarea”, fiind implicați într-o serie de acțiuni de ecologizare.

Acestea se desfășoară sub formă de ateliere de lucru atât fizic – la școală sau în teren, cât și online. Pe parcursul activităților de reciclare, elevii au învățat să colecteze diferențiat deșeurile, dar și cum să le recicleze. De asemenea, au împărtășit idei de refolosire a unor materiale reciclabile – carton/hârtie sau plastic.

Zeci de saci cu deșeuri

Cea mai recentă activitate s-a desfășurat miercuri, 13 aprilie, și a constat în colectarea deșeurilor de pe Valea Săpunului. Elevii au strâns de la ambalaje de plastic și cartoane, până la saltele de pat și bucăți din chiuvete.

„Pentru activitatea de igienizare am colaborat cu Primăria Sibiu – serviciul Salubrizare, alături de care s-au stabilit zonele care vor fi igienizate și care a pus la dispoziția copiilor saci pentru colectarea deșeurilor de pe spațiul public din Sibiu. Deocamdată, pe lângă Valea Săpunului, au fost igienizate cu succes și zone din Parcul Sub Arini, urmând ca pe viitor să fie curățate și alte zone insalubre”, a precizat prof. Aurelia Horotan, coordonatoarea proiectului.

De asemenea, în colaborare cu societatea Soma Sibiu, deșeurile au fost colectate selectiv.

Elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu s-au deplasat și în afara orașului, reușind să curețe parțial și malul râului Tocile din zona Veștem. De aici au colectat, pe lângă zecile de sticle și peturi lăsate de cei ieșiți la iarbă verde, inclusiv piese de caroserie auto.

„Aceste activități, pe lângă faptul că ne responsabilizează și ne fac să conștientizăm impactul negativ al comunității asupra mediului, ne fac să ne desprindem de rutina zilnică, ne maturizează. Cred că suntem cu toții bucuroși că trăim această experiență și că putem să contribuim la un mediu mai curat. Mai mult, am legat prietenii, ne-am simțit bine și am învățat cât de important este să respectăm natura”, a spus Tania Neghină, elevă în clasa a IX-a.

Date despre proiect

Concursul Național „Eco Provocarea”, organizat de Asociația Viitor Plus, se desfășoară anul acesta la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” Sibiu și are misiunea să motiveze și să îndrume tinerii, pentru a deveni lideri în domeniul protecției mediului, prin acțiuni practice, prietenoase cu natura și prin ateliere educaționale de conștientizare și informare.

Activitățile din cadrul concursului sunt coordonate de doamnele profesoare Aurelia Horotan, Corina Stoica, Andreea Stânea și Raluca Tănase, fiind grupate pe secțiuni, astfel:

Reciclare – colectarea diferențiată a deșeurilor reciclabile și trimiterea lor către centre de reciclare specializate;

Igienizare – curățarea deșeurilor depozitate necorespunzător în areale naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predarea acestora către colectorii specializați/ firme de salubritate;

Târguri de economie circulară – colectare de obiecte folosite, dar funcționale, într-un cadru organizat și donarea lor către entități juridice (grădinițe, școli, spitale, orfelinate, etc.), în scopul refolosirii acestor obiecte;

Plantarea de puieți„– organizarea unor activități de plantare sau participarea la activități de împădurire organizate de alte entități externe (ONG-uri sau ocoale silvice județene), în cadrul cărora, cu ajutorul voluntarilor – colegi, rude, prieteni, membrii ai comunității locale – se plantează puieți forestieri pentru împădurirea unei zone.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*