Concurs între șase licee, organizat de ITM Sibiu

La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum“ a avut loc etapa judeţeană a concursului „Ştiu şi aplic!“, din cadrul proiectului „Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă“, pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale, organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu.

La etapa judeţeană, desfășurată pe 11 aprilie, au participat elevi împreună cu profesorii coordonatori, de la: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum“ Sibiu, Colegiul Tehnologic Mârşa, Colegiul Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita, Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ Sibiu, Liceul Tehnologic „Şcoala Naţională de Gaz Mediaş“ și Colegiul Tehnic „Independenţa“ Sibiu.

Două etape

Concursul s-a desfășurat pe două etape. Prima etapă a constat într-o probă scrisă, individuală, de tip grilă. A doua etapă a constat într-o probă practică, denumită „Identifică activitatea, riscurile de accidentare, alege corect echipamentul individual de protecție necesar și echipează-te corect“. Totodată, pentru a veni în ajutorul concurenţilor, a fost contactată o firmă privată din judeţul Sibiu, distribuitoare de echipament individual de protecţie, care a pus la dispoziţia unităților participante echipamentul individual de protecție necesar pentru proba practică. După finalizarea probelor de concurs, toate lucrările au fost verificate de echipe de corectori formate din inspectori de muncă şi profesori.

Diplome și cupe

Pentru a marca acest eveniment, au fost realizate afişe de prezentare cu tema concursului, diplome pentru echipele de pe locurile I, II şi III, secțiunea licee, respectiv învățământ inferior – clasele IX-X, învățământ superior – clasele XI-XII și școală profesională, diplome pentru toţi profesorii participanţi la proiect și cupe de premiere personalizate. Toate echipele câștigătoare ale locurilor I, II și III pentru toate cele trei secțiuni au fost premiate cu diplome şi cupe. Urmează ca echipele ocupante ale locurilor I, din toate cele trei secțiuni participante, să decidă dacă se vor înscrie la concursul național care va avea loc în perioada 26 – 28 mai, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași.

Ideea concursului

Datele statistice, analizate periodic de Inspecţia Muncii, au evidenţiat faptul că tinerii sunt din ce în ce mai doritori să se angajeze imediat după împlinirea vârstei de 16 ani sau chiar mai devreme, cei mai mulţi prestând munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei sunt tentaţi să lucreze fără forme legale şi să accepte munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Aceştia se expun riscului de accidentare, întrucât tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă şi îi împiedică uneori să-şi admită cunoştinţele limitate despre riscurile profesionale şi mijloacele de protecţie. Scopul concursului este conştientizarea elevilor, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă, dar şi a profesorilor, instructorilor etc. „Având în vedere cele menţionate, s-a considerat necesară continuarea proiectului «Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă», care urmăreşte pregătirea tinerilor anterior intrării lor pe piaţa forţei de muncă, cu privire la riscurile profesionale şi ale drepturilor şi obligaţiilor lucrătorilor“, arată Francisc Szombatfalvi-Török, inspector-şef al ITM Sibiu.


Câștigătorii

• Locul I – secțiunea liceu, ciclu inferior (clasele IX-X): Liceul Tehnologic Mârșa
• Locul I – secțiunea liceu, ciclu superior (clasele XI-XII): Liceul Tehnologic Mârșa
• Locul I – secțiunea școală profesională: Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ Sibiu
• Locul II – secțiunea liceu, ciclu inferior (clasele IX-X): Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz“ Mediaș
• Locul II – secțiunea liceu, ciclu superior (clasele XI-XII): Colegiul Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita
• Locul II – secțiunea școală profesională: Colegiul Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita
• Locul III – secțiunea liceu, ciclu inferior (clasele IX-X): Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum“ Sibiu
• Locul III – secțiunea liceu, ciclu superior (clasele XI-XII): Liceul Tehnologic „Şcoala Națională de Gaz“ Mediaş
• Locul III – secțiunea școală profesională: Colegiul Tehnic „A.T. Laurian“ Agnita

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*