Comunitățile din Vurpăr și Chirpăr se prezintă!

Muzeul ASTRA organizează duminică, 15 septembrie, între orele 10 și 16, evenimentul „Cultură și gastronomie locală de pe Valea Hârtibaciului“.

Inițiativa face parte din programul „Târgul comunităților rurale“, ediția a XX-a, iar de această în prim plan vor fi comunitățile din Vurpăr și Chirpăr.

Meșteșuguri și bucate tradiționale

În zona Târgului de țară din muzeu vor fi amenajate patru ateliere tradiționale meșteșugărești, dar și unul culinar cu bucate tradiționale din zonă.

„Evenimentul își propune să pună în valoare cât mai multe aspecte ale tradiției păstrată în cele două localități. Meșterii încă activi ai comunităților vor organiza ateliere în care își vor arăta îndemânarea, dar vor și dezvălui celor interesați secretele fiecărui meșteșug. Atelierele la care veți putea participa vor fi: de cusut costume populare, de fierărie, confecționat bituști și bâte ciobănești. O deosebită atenție vom acorda și atelierelor culinare, deoarece sub ochii noștri vor fi preparate bucatele cele mai alese de pe masa vurpărenilor: ciorbă acră de fasole, chiftele cu cartofi zdrobiți și hencleș“, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.

În același cadru, vor fi redate vizitatorilor obiceiuri răspândite la nunțile de pe Valea Hârtibaciului: strigatul găinii și împodobitul steagului. Tabloul muzical și coregrafic va fi susținut de ansamblul folcloric „Jucătorii“ din Chirpăr.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*