Compartimentul Chirurgie Orală și Maxilo-Facială al Spitalului Clinic Militar – performanță și grijă pentru pacienți

Compartimentul Chirurgie Orală și Maxilo-Facială al Spitalului Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu are deja o vechime de aproape 20 ani și de la înființare colectivul medical a făcut eforturi constante pentru a atinge noi standardele terapeutice și a aborda o patologie diversă.

Colectivul actual al compartimentului, de la dreapta la stânga: slt. medic Alexandru Metea, col. medic Radu-Ioan Neacșu, as. medical pricipal Costina Străjescu, as. medical principal Alexandra Butum/ foto: Spitalul Militar Sibiu

Istoric, compartimentul a luat naștere în anul 2007, primul medic care a activat aici pentru o perioadă relativ scurtă fiind dr. Rareș Roman, actualmente șef de lucrări la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, medic care a dat un impuls important acestei specialități în Sibiu și cu care medicii actuali ai compartimentului (colonel medic Radu-Ioan Neacșu și sublocotenent medic Alexandru Metea) păstrează o relație profesională foarte bună.
În prezent, la nivelul compartimentului este abordată o gamă largă de afecțiuni, de la cele oro-dentare la patologie tumorală, traumatică sau malformativă. Un aspect deloc de neglijat îl constituie consecințele funcționale și estetice pe care le pot avea diferitele afecțiuni sau chiar intervențiile chirurgicale într-un teritoriu atât de vizibil și cu impact relațional cum este cel maxilo-facial, de aceea medicii compartimentului țin să sublinieze importanța prevenției și a depistării precoce a afecțiunilor:
„Consecințele nefaste ale consumului de alcool și tutun nu sunt suficient conștientizate de o mare parte din populație, fapt datorat și dependenței pe care o dau aceste substanțe. Alcoolul și tutunul cresc fiecare riscul de cancer al cavității orale de 5-10 ori iar împreună de peste 50 ori, iar tratamentele actuale în stadiile avansate al cancerului (III, IV) nu reușesc să aducă vindecarea decât într-o mică măsură și de multe ori cu sechele funcționale pentru pacient, afectându-i calitatea vieții. Mereu o provocare pentru noi ca medici, având în vedere gravitatea afecțiunii, cazurile de tumori maligne orale necesită o abordare terapeutică multimodală (chirurgie, radioterapie, chimioterapie) care se întinde pe o durată lungă, incluzând urmărirea postoperatorie. Pacienții pe care îi tratăm în compartimentul Chirurgie OMF al Spitalului Clinic Militar de Urgență Sibiu sunt chemați periodic la control clinic chirurgical, la care se adaugă după caz monitorizarea imagistică de înaltă performanță (CT, RMN) și dozarea markerilor tumorali – analize în curs de extindere la nivelul laboratorului propriu al spitalului.” precizează colonel medic Radu-Ioan Neacșu.
Chirurgia Orală și Maxilo-Facială este singura specialitate pentru care este nevoie de dublă licență – Medicină Generală și Medicină Dentară, fiind o specialitate de graniță, complexă, ceea ce o face mai greu accesibilă pentru absolvenții celor două facultăți. Odată obținută însă, oferă posibilitatea dezvoltării pe diferite domenii sau paliere terapeutice cum ar fi implantologie, medicină regenerativă, chirurgie oncologică, plastie reconstructivă, traumatologie. Domeniul traumatologiei este printre cele prioritare în Compartimentul Chirurgie OMF al Spitalului Clinic Militar de Urgență Sibiu având în vedere specificul acestuia, aici fiind recent tratați pacienți cu defecte sechelare ale feței și maxilarelor din teatrul de război din Ucraina.