Compania sibiană BIS Teatru din Sibiu, în spectacol la Timișoara

Pe data de 28 august, de la ora 11:00, atât cei mici cât și cei mari sunt așteptați la Muzeul Apei din Timișoara (Calea Urseni, nr. 26), unde va avea loc reprezentația spectacolului „Anaz și Dragonul”, al doilea eveniment cu public din cadrul proiectului „Scrisori pentru bunicii noștriˮ, implementat de Asociația Culturală BIS din Sibiu, în parteneriat cu structuri din Timișoara (Direcția de Asistență Socială Timișoara, Muzeul Apei, Aquatim S.A., Asociația Culturală Diogene) și din afara țării (Help Age International, filiala Republica Moldova).

Foto: BIS Teatru

Proiectul “Scrisori pentru bunicii noștri” face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+ derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul are la bază ideea corespondenței, prin intermediul scrisorilor scrise de mână, între copii proveniți din medii sociale vulnerabile și vârstnici singuri din județul Timiș și din Republica Moldova. În paralel cu schimbul epistolar, beneficiarii iau parte la ateliere și spectacole de teatru, în scopul dezvoltării imaginației, gândirii critice, stimei de sine și calităților sociale.

Până în acest moment, copii de toate vârstele din centre de asistență socială au participat la atelierele ținute de tineri traneri. Astfel, pe 26 și 27 pe iulie, Claudiu Fălămaș și Andreea Todincă au ținut câte două sesiuni ale atelierului de muzică și ritm la Centrul de zi „Sf. Nicolaeˮ și la Centrul Educațional pentru Integrare Școlară și Prevenirea Abandonului Școlar din cadrul organizației Societatea pentru Copii și Părinți.

Pe 28 iulie, la Muzeul Apei, de la 09:30 și de la 10:30, Andrada Grosu, Sharom Bukirwa, Claudiu Fălămaș și Andreea Todincă au animat atmosfera în cadrul atelierelor de teatru și dans, iar de la ora 14:00, în același loc, a fost prezentat spectacol de teatru pentru copii „Povești Africaneˮ, cu Andrada Grosu și Shama Leah (actriță de origine ugandeză).

Chiar dacă spectatorii vizați în mod special au fost copiii din centrele de asistență socială menționate, evenimentul a fost deschis tuturor copiiilor din Timișoara, care au venit însoțiți de părinții lor, au cântat, au dansat și s-au bucurat alături de actrițe de o zi minunată în spațiul primitor al muzeului.

Al doilea spectacol dedicat în mod special beneficiarilor proiectului „Scrisori pentru bunicii noștri”, dar de asemenea deschis publicului larg (intrarea va fi liberă) va fi prezentat pe 28 august, de la ora 11:00, tot la Muzeul Apei din Timișoara. Este vorba despre „Anaz și Dragonulˮ, pe muzică și versuri de Claudiu Fălămaș. Deși gândită mai ales pentru categoria de vârstă 5 -12 ani, povestea are conotații profunde, chiar și pentru adulți. Scrisă de Bianca Babeş, specialist în psihodramă, aceasta abordează teme precum tipologia inadaptatului, gestionarea propriilor emoții, importanța recunoștinței. Relația micuței zâne Anaz cu irascibilul și morocănosul dragon Bu urmează un drum sinuos, la capătul căruia acesta din urmă își găsește echilibrul, se împacă cu sine și cu lumea, descoperă importanța prieteniei.

Foto: BIS Teatru

Evenimentul are o valoare deosebită în cadrul proiectului, deoarece cu această ocazie se vor întâlni pentru prima dată seniorii și copiii care au corespondat până în acest moment prin intermediul scrisorilor.

Ei vor fi aduși cu autocarele la Muzeul Apei începând cu ora 9:30 și până la începerea spectacolului vor putea să se cunoască mai bine și să consolideze prietenia inițiată prin schimbul epistolar.  De asemenea, după spectacol, ei vor avea ocazia să mai rămână împreună pentru a schimba impresii și a-și lua rămas bun.

Centrele partenere care vor contribui la buna realizare a evenimentului sunt Complexul de Servicii pentru persoane vârstnice „Sf. Arh. Mihail și Gavrilˮ, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein”, Centrul de Zi de Integrare/Reintegrare Socială pentru persoane aflate în dificultate „Dr. Aurora Heimˮ, Centrul de zi „Sf. Nicolaeˮ, Centrul Educațional pentru Integrare Școlară și Prevenirea Abandonului Școlar din cadrul organizației Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP).

Pe toată durata evenimentului, la fața locului, se va desfășura un un mic bazar cu obiectele croșetate sau tricotate realizate de către  persoanele rezidente ale Căminului pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein”. Creațiile handmade vor putea fi achiziționate în baza unei donații care va merge către cămin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*