O diplomă pentru onoarea lui Balcu. „Să arunce piatra cine n-a greșit!”

Colonelul Cosmin Balcu a devenit primul sibian care deține titlul de senator de onoare ad vitam al Universității Româno-Germane din Sibiu. În plină controversă, după ce și-a înscris fiica pe locurile destinate romilor la Colegiul „Brukenthal”. „Mă consider un om de onoare, mă consider un om sincer, un om corect, un profesionist. Așa cum spunea și Iisus: cine nu a greșit să arunce cu pietre în Maria Magdalena!”, spune Balcu, întrebat dacă se consideră un om de onoare. Ce are de spus rectorul universității particulare care a găsit de cuviință să-i repare onoarea lui Balcu? „Personalitatea domniei sale și modul în care conduce instituția nu este umbrită de ceea ce se scrie în momentul de față. În viața privată a fiecărui om pot să existe sincope. Poate să existe dragoste de părinte, iar, uneori, să depășești anumite bariere“.

Conducerea Universității Româno-Germane din Sibiu (URGS) și-a motivat decizia „pentru sprijinul constant acordat de-a lungul anilor instituției noastre și excelență în managementul situațiilor de urgență“, fără a nominaliza vreun proiect concret.

IMG_7931Colonelul Cosmin Balcu este primul sibian care deține titlul de senator de onoare al URGS. Ceremonia de ieri, plină de elogii la adresa activității comandantului, dar mai ales a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ne-a dus cu gândul la faptul că toți pompierii ar merita o asemenea distincție, în semn de respect față de munca depusă. De altfel, Balcu a părut că încearcă să dreagă busuiocul, spunând că vrea să împartă titlul onorific cu subordonații săi, „precum florile dintr-un buchet ales”.

Omagiul pompierilor

Evenimentul a avut loc în sala festivă a URGS și au luat parte reprezentanții Senatului universității, cadre didactice și vreo 20 de angajați ai ISU Sibiu, dar și tatăl și sora comandantului ISU. Pe parcursul desfășurării ceremoniei, unii răsfoiau ziare sau butonau telefonul mobil. Totuși, la final, toți s-au adunat la pozele de grup în care principalul protagonist a fost Balcu. Iar subordonații în uniforme de gală i-au înmânat colonelului o epistolă de pus în ramă: „cu ocazia acestui moment important și onorant pentru instituția noastră, vrem să vă fim alături, cu sufletul încărcat de emoție și mândrie și să ne bucurăm împreună de această mare realizare“.

„Alegem cu grijă“

I-am cerut rectorului Gheorghe Bichicean să-și explice alegerea. „Noi apreciem foarte mult efortul pe care instituția pe care o conduce îl face pentru salvarea vieților și pentru ceea ce înseamnă securitatea cetățenilor orașului, despărțind, de fapt, două planuri: al celor care fac parte din mediul politic și care sunt aleși temporar și pot să facă ceva pentru Sibiu și cei care ocupă aceste funcții, cum este cea de inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au activitate permanentă, o activitate foarte grea, permanent în slujba cetățeanului. Asta ne-a determinat ca, din întreg peisajul acestor personalități din Sibiu, să-l alegem pe dânsul primul. Alegem cu grijă, iar Senatul are un cuvânt foarte greu de spus, chiar dacă eu am făcut această propunere, în virtutea normelor legale. Dacă Senatul nu apreciază că cineva nu merită ori acest titlu de senator de onoare ad vitam, ori cel de Dr.h.c., se respinge această propunere“, susține profesorul Bichicean.

Problemă de moralitate

Săptămâna trecută, Mesagerul de Sibiu a relatat în exclusivitate cum colonelul Balcu a reușit să-și înscrie fiica la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“, tocmai pe locurile rezervate romilor. Deși șeful pompierilor sibieni susține că nici el, nici soția sa nu aparțin acestei etnii. Procedeul a fost simplu. Pentru înscriere nu a avut nevoie decât de o adeverință care să ateste apartenența la etnia romă, o adeverință de care a făcut rost de la Partidul Alianța Democrată a Romilor, înființat și condus de Dorin Cioabă. Cu ajutorul acestui act, odrasla lui Balcu a fost admisă în clasa a IX-a la „Brukenthal“, în sesiunea de admitere 2015.

Nu vrea să știe

Rectorul Bichicean a fost destul de deranjat când i-am amintit despre „tinicheaua“ senatorului de onoare. „Am citit acest lucru. Vreau să distingem. Acesta este un aspect al vieții private a d-lui colonel Cosmin-Laurențiu Balcu. Care ține de moralitate, într-adevăr. Celălalt plan este cel care ține de ceea ce înseamnă orașul nostru și județul Sibiu. Problema aceasta este o problemă privată, dar noi nu am cântărit acest aspect. Noi am cântărit și am ajuns în această etapă, prin hotărârile pe care le-am avut, și nu vrem să aducem atingere unui moment festiv frumos și emoționant pentru universitatea noastră cu acele chestiuni care, până la urmă, vor trebui dovedite. Eu am citit, deocamdată, numai în presă aceste lucruri. Este acest plan pe care noi îl apreciem și nu vom renunța niciodată la aprecierile pe care le-am făcut, pentru că le merită cu prisosință“. În completare, el a adăugat că problema lui Balcu nu știrbește prestigiul universității. „Nu va afecta. Sigur, dacă există aceste aspecte, se rezolvă în altă parte, de către alte instituții. În ceea ce am făcut noi, nimeni nu poate contesta această activitate pentru care i-am conferit acest titlu“.

Gheorghe BICHICEAN | rector URGS

„Cred că personalitatea domniei sale și modul în care conduce instituția nu este umbrită, ca persoană publică, de ceea ce se scrie în momentul de față. În viața privată a fiecărui om pot să existe sincope. Poate să existe dragoste de părinte, iar, uneori, să depășești anumite bariere.“

Cu mâinile curate

Într-o emisiune televizată, Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, a spus că Balcu ar trebui să renunțe la funcție. „Cel puțin moral, ar trebui să-și dea demisia. Nu face cinste instituției la care lucrează“, a comentat Surugiu. La fel de virulent a fost bulibașa internațional Ferdinand Stănescu, „comisar european pe problemele romilor“. „Nu este ceva normal. A fost aici niște legături nenormale! Avem etnici romi care sunt vai de zilele lor și nu au profitat de situație. Nu este bine deloc!“, este de părere Stănescu. În schimb, șeful pompierilor sibieni nu s-a arătat afectat de asemenea reacții. „Nu pot să comentez. Fiecare este liber să spună ce dorește în țara sa. Nu pot să fac nici o remarcă la afirmațiile respective. Personal, nu am încălcat legea. Nu am vrut să fac rău nimănui, pentru că au fost două locuri cu doi copii, nu trei copii. N-a rămas nimeni deoparte și nu am intenționat niciodată să fac ceva rău. Este o problemă care nu este o mândrie sau nu este o situație de laudă“, a conchis colonelul. Întrebat de reporterul Mesagerului dacă se consideră un om de onoare, Balcu a plusat: „Mă consider un om de onoare, mă consider un om sincer, un om corect, un profesionist“.

Cosmin BALCU | inspector șef ISU Sibiu

„Mă consider un om de onoare, mă consider un om sincer, un om corect, un profesionist care îi lasă pe colegi să spună cât de profesionist sunt sau pe cei care sunt îndreptățiți să mă caracterizeze, inclusiv pe cetățeanul județului Sibiu și alți cetățeni, pentru că am avut intervenții conduse și pe teritoriul național. Așa cum spunea și Iisus: cine nu a greșit să arunce cu pietre în Maria Magdalena. Cred că fiecare dintre noi avem și lucruri mai puțin onorante și lucruri mai puțin bune sau apreciate, de unii, bune… Eu vreau să asigur cetățenii și pe dvs., reprezentanții mass mediei, de intențiile mele bune, nu de altceva“.

S-au întrecut în laude

Cosmin Balcu s-a născut pe 20 aprilie 1974, în Huși, județul Vaslui, este căsătorit, are trei copii și conduce ISU Sibiu din 2009. Odată cu titlul onorific de senator de onoare, șeful ISU Sibiu a primit dreptul să participe la activitățile Marelui Senat al URGS, care se întâlnește cel puțin o dată pe an, unde poate face propuneri, iar votul său este consultativ. Potrivit președintelui Senatului URGS, Alexandru Hampu, acordarea titlului a fost aprobată printr-o hotărâre a Senatului din 27 octombrie 2015. „Este vorba de o personalitate a orașului nostru, a județului Sibiu. Dl. Balcu a fost și este preocupat de cercetarea științifică, studiile sale fiind fie rezultatul experienței în domeniul pe care îl practică, fie urmarea unor inițiative proprii pentru îmbunătățirea activității de organizare, îndrumare, conducere și control a ISU Sibiu“, a spus rectorul Gheorghe Bichicean. „Limba de lemn“ a antevorbitorilor l-a ajutat și pe Balcu să-și învingă emoțiile. „Este un moment important pentru mine, este un titlu care mă onorează și mă obligă în același timp. Obligațiile izvorăsc din firescul lucrurilor și au ca substanță datoria mea personală și instituțională de a rămâne mereu aproape și de a susține în continuare, prin mijloacele legale care îmi sunt la dispoziție, dezvoltarea învățământului superior sibian. Atunci când cineva ajunge să vă cunoască, d-le rector, își dă seama de voința dvs. de a forma aici oameni adevărați, punând accentul pe valori esențiale cum ar fi: simțul de răspundere, respectul tradiției și al onoarei, grija pentru detaliu și dragostea pentru munca bine făcută. Inspectoratul nostru este unul dintre beneficiarii direcți ai cunoștințelor dobândite de absolvenți ai URGS, care sunt colegii noștri la Inspectorat“, a spus el.

balcu senator de onoare

Fragment din laudatio

„Dorința de perfecționare și împlinire profesională i-a îndreptat pașii spre Facultatea de Știința Mediului din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, este doctorand în managementul situațiilor de urgență la Facultatea de Știința Mediului din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. În cadrul județului Sibiu, a participat și a condus sute de misiuni de sprijin a populației civile, în contextul unor dezastre naturale, a incendiilor sau a celor cauzate de accidente. A contribuit la salvarea a mii de vieți, a zeci de gospodării din calea furiei apelor sau a incendiilor. Unii dintre dvs. ar putea să se întrebe care este legătura domniei sale cu Universitatea Româno-Germană. Am putea să spunem, fără să greșim, că pentru a conferi un asemenea titlu unei personalități a orașului nostru nu trebuie neapărat să existe o asemenea legătură, ci o recunoaștere a Universității față de activitate pe care o desfășoară zilnic dl. colonel doctorand Laurențiu Cosmin Balcu. Totuși, este o situație specială. Dl. colonel Laurențiu Cosmin Balcu a participat la numeroase activități academice, la conferințele științifice organizate de universitatea noastră, a onorat activitățile și evenimentele organizate de Universitate, în cadrul cărora s-au acordat distincții și titluri onorifice unor personalități din țară și din străinătate, precum titluri onorifice de senator de onoare ad vitam al URGS. Este onorant faptul că, pe acest tablou al distincțiilor acordate, de senator de onoare ad vitam al Universității noastre, se regăsesc în majoritate personalități din afara granițelor noastre. Practic, nu a existat nici un an în care dl. colonel drd. Laurențiu Cosmin Balcu să nu fie prezent în instituția noastră, personal sau delegând o persoană din cadrul instituției pe care cu onoare o conduce, să nu aibă întâlniri cu membrii conducerii Universității Româno-Germane din Sibiu, cadre didactice sau personal administrativ. De asemenea, prezența URGS în cadrul ISU Sibiu s-a făcut simțită în promovarea ofertelor educaționale, a schimburilor de experiență în domeniul managementului și chiar faptul că instituția noastră a avut mulți studenți din cadrul Inspectoratului. Toate acestea sunt fapte demne de luat în seamă, evidențiind respectul reciproc al celor două instituții. Prin imaginea domniei sale, prin participarea la evenimentele majore din viața Universității noastre, dl. colonel Laurențiu Cosmin Balcu a dat un plus de încredere în instituția noastră. Activitatea domniei sale în domeniul profesional, în mediul social și cultural din municipiul și județul Sibiu, atitudinea deschisă față de Universitatea noastră, pe care o apreciază în mod deosebit, ne-a determinat să facem demersurile pentru a-l onora, ca universitari, ca oameni ai cetății Sibiului, cu titlul de senator de onoare ad vitam al URGS“.


3 Comments

  1. Urmaresc cu mare haz serialul asta, sper sa nu va opriti aici. Dar inca astept o lamurire – baiatul asta, Laurențiu Cosmin de la Husi este extrem de arogant sau extrem de prost? Ca nu ma prind nicicum și nu știu daca sa rad sau sa plang…

  2. AL BUNEA says:

    Sunt uimit cat de vertical este acest individ! ,,Om de onoare, sincer, corect” sunt cateva din partile pozitive pe care si le arogă, fără să cunoască sensul lor! Care onoare? Care sinceritate/

  3. Din afara limbilor MAROOO says:

    Balcule vezi de cofetăria ta din Valea Aurie că în afară de vrăjeli siropoase cu a…a…roma de onoare altceva nu ai scos din putul gândirii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*