Colecționarii „de acasă” și identitatea națională

Primul nucleu al unei colecții începe acasă, cu atașamentul față de trecutul propriei familii, față de identitatea locală, regională și națională, concretizată în obiecte transmise de la o generație la alta. Muzeul Național Brukenthal nu are o colecție etnografică însă deține o serie de fotografii (clișee pe sticlă) ale localităților Mărginimii Sibiului, realizate între anii 1918 și 1940 în Atelierul fotografic Fischer din Sibiu.

FOTO: Muzeul Național Brukenthal

Asocierea educativă a imaginilor documentare cu obiectele și costumele imortalizate în perioada interbelică a fost posibilă în expoziția „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci” prin interesul deosebit și efortul angajaților Muzeului Național Brukenthal care au adus de acasă sau de la „ai lor” costume populare de sărbătoare (Delia Voina, Răzvan Mareș, Ruxandra Stroia), obiecte specifice industriei casnice textile (furcă de tors, fuse, sucală – Răzvan Mareș), piese textile (desagi, traistă, covor țesut – Ivan Lazăr), obiecte ceramice (farfurie – Dorel Popa), obiecte din lemn (bâtă ciobănească, cruce de mână – Raluca Maria Frîncu), obiecte utilizate în ritualul nunții tradiționale (steag – Răzvan Mareș).

Astfel, este acum în măsură să prezinte, în Palatul Brukenthal, o expoziție de suflet, în care patrimoniul muzeal se alătură patrimoniului identitar din Mărginimea Sibiului, păstrat și transmis de urmașii țăranilor din fotografiile fraților Fischer.

Expoziția este deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*