Clădirea grădiniței nr. 36 din cartierul Țiglari va fi eficientizată energetic

Clădirea grădiniței nr. 36 din cartierul Țiglari va fi eficientizată energetic. Primăria Sibiu a depus în acest sens un proiect în cadrul Programului Regiunea Centru, care a fost aprobat spre finanțare.

FOTO: Primăria Sibiu

“În total, am depus proiecte pentru eficientizarea energetică a 10 clădiri ale unor unități de învățământ în valoare totală de 110 milioane de lei, iar pentru 9 dintre acestea am obținut deja finanțarea din fonduri europene, restul fiind încă în evaluare. Eficientizarea energetică este în fapt o modernizare completă a clădirilor, pentru creșterea confortului elevilor, dar și pentru reducerea consumului de utilități și a impactului asupra mediului, prin monitorizarea și reglarea funcționării rețelelor prin sisteme digitale. Urmează să depunem încă 5 proiecte similare, pe care le avem pregătite, în cadrul Programului Regiunea Centru”, declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Investiția în valoare de 6,4 milioane de lei planificată pentru Grădinița nr. 36 va presupune:

  • Instalarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice, prin panouri solare fotovoltaice, care vor genera energia necesară sistemului de iluminat al clădirii, precum și pentru ventilație și consum auxiliar al centralei termice.
  • Realizarea unui sistem de ventilație, cu unități individuale montate în fiecare sală, cu recuperator de căldură și umiditate
  • Reabilitarea instalației de producere și distribuție a căldurii prin dotarea cu pompe aer-apă, ce vor produce energie termică pentru încălzire și apă caldă. Atunci când temperatura exterioară nu va permite funcționarea pompelor de căldură, energia termică va fi asigurată prin cazane murale în condensație. Pentru reducerea risipei de apă caldă se vor monta robinete cu senzori și temporizare și se va realiza și un sistem de recirculare a apei calde. Astfel, risipa se va reduce cu aproximativ 70%.
  • Consolidarea acoperișului și înlocuirea învelitorii din țiglă.
  • Modernizarea tâmplăriei clădirii și izolarea termică a acesteia.
  • Înlocuirea sistemului de iluminat cu unul eficient energetic, care va fi conectat la un sistem de comandă de la distanță pentru adaptarea intensității luminoase și reglarea parametrilor și a timpului de funcționare, parte din sistemul de Building Management care se va realiza.
  • Refacerea finisajelor interioare, repararea trotuarelor și realizarea unei rampe pentru persoane cu dizabilități.

După semnarea contractului de finanțare, Primăria Sibiu va organiza o procedură de achiziție pentru contractarea lucrărilor propriu-zise.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*