Ciobanii dau lecții de gastronomie

Muzeul ASTRA organizează duminică, 8 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona păstorit, atelierul gastronomic „Cocoloș, caș și smântână / Toate bune ca la stână“.

Mai mulți oieri din Mărginimea Sibiului vor pregăti unt, jintiță, caș și cocoloș din lapte de oaie, după procedeele tradiționale folosite la stână.

„8 septembrie este Sântămăria Mică sau Precista Mică și marchează începutul toamnei, natura își schimbă înfățișarea, iar oamenii vestimentația: «A trecut Sântămăria / Să lepădăm pălăria». De la jumătatea lunii septembrie, ciobanii coboară cu oile de la munte îndreptându-se spre câmpie unde vor ierna. Acum se apropie vremea răvășitului oilor, sfârșitul contractului dintre ciobani și proprietarii animalelor. Înainte ca fiecare sătean să-și ia oile și brânza cuvenită pentru perioada în care ovinele au fost date la pășune are loc o ultimă petrecere, sus la munte, unde preparatele care se consumă sunt cele specifice la stână“, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf la Muzeul ASTRA, responsabil de eveniment.

În cadrul atelierului gastronomic, ciobanii vor folosi instrumentarul tradițional de la stână, cu elemente specifice cum sunt următoarele: crintă, bădău, formă de caș, ceaun, linguri de lemn, cârpătoare, cuțite. În pauze, atmosfera va fi animată cu cântecele din fluier ale ciobanilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*