Cine reprezintă Muzeul ASTRA la unicul eveniment care reunește întreaga comunitate de specialiști în ceramică

Unicul eveniment științific care reunește întreaga comunitate de specialiști în ceramică se desfășoară în perioada 4 -9 septembrie 2023 în Budapesta și este organizat de Muzeul Național Maghiar, Muzeul Etnografic din Budapesta și Cercul de cercetare a ceramicii din centrul Europei.
FOTO: Muzeul ASTRA
În cele șase zile, 50 de specialiști din Ungaria, Austria, Germania, Romania, Cehia, Elveţia și Israel discută despre producția, comerțul, migrația, schimbul cultural, tradiția și inovația ceramicii din țările dunărene, dar și despre rezultatele obţinute în urma cercetărilor din ultimii ani cu privire la producţia de ceramică din Europa.
Ceramica nu reprezintă doar obiecte de utilitate sau decor, ea este un martor al relațiilor culturale.
Conferința va aborda aceste fenomene culturale din Evul Mediu până în secolul al XXI-lea. Deoarece transportul pe uscat era cel mai ieftin și mai sigur de-a lungul râurilor, mărfurile și inovațiile s-au răspândit în primul rând de-a lungul râurilor mai mari. Este posibil ca tehnologiile și obiectele ceramice să fi apărut prin migrarea producătorilor lor, dar este posibil să fi devenit și mărfuri. În unele locuri s-au păstrat tradiții diferite, în timp ce în altele a avut loc un schimb cultural intens.
Muzeul ASTRA este reprezent la cea de-a 55 -a ediție a Simpozionului Internațional de Ceramica de  Karla Roșca, specialist în domeniul ceramicii transilvănene care va prezenta o comunicare despre patrimonializarea și recontextualizarea obiectelor de ceramică în muzee.
În cadrul Simpozionului va fi lansat și prezentat participanților volumul Ceramica rituală. Ceramica utilitară / Ritualkeramik. Gebrauchtkeramik care cuprinde comunicările susținute în anul 2018, la cel de-al 51-lea Simpozion Internațional de Ceramică, organizat de Muzeul ASTRA, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Volumul apărut la Editura ASTRA Museum, în 2023 este finanțat de Departamentul de Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*