Cinci ani de parteneriat între județul Sibiu și regiunea poloneză Wielkopolska

S-au împlinit cinci ani de parteneriat între județul Sibiu și regiunea Wielkopolska din Polonia.

Cu această ocazie o delegație a județului Sibiu a fost prezentă în regiunea poloneză. Au fost prezenți și artiștii Teatrului de Balet Sibiu, și a fost vernisată expoziția „Via Transilvanica” realizată de Centrul Cultural Român de la Varșovia

„Împlinirea a 5 ani de parteneriat dintre Județul Sibiu și regiunea poloneză Wielkopolska a fost un prilej excepțional de a trece în revistă reușitele comune în domeniile culturii, turismului, gastronomiei și administrației publice, dar și pentru a ne propune să extindem colaborarea pe noi teme: politicile de tineret, schimburile comerciale, sănătate și energie verde.

Informații extrem de utile ne-au fost oferite în cadrul unor vizite la Spitalul Regional și la Spitalul de Pediatrie Wielkopolska, primul fiind reabilitat și modernizat, iar al doilea construit de la zero.

Am constatat că și partenerii polnezi s-au confruntat cu aceleași provocări impuse de spitalele care funcționează în clădiri vechi, concluzia fiind că un spital nou, ridicat după rigorile actuale, este cea mai bună și eficientă variantă.

Realizat cu fonduri europene, Spitalul de Pediatrie Wielkopolska numără 350 de paturi și este una dintre cele mai moderne instituții de sănătate din Polonia și, pe lângă servicii medicale de calitate, oferă un sentiment de siguranță dar și de mândrie locuitorilor acestei regiuni.

Partenerii polonezi ne-au arătat la ce trebuie să ne așteptăm când realizăm o astfel de investiție, unde să fim atenți, cum să ținem sub control relația dintre finanțator, medici, constructor.

Din partea Consiliului Județean Sibiu au fost prezenți principalii responsabili cu realizarea Noului Spital Județean, toți însușindu-și din experiența partenerilor polonezi, cu accent pe aspecte tehnice, costuri de operare, eficiență energetică, funcționalitate și digitalizare.

În Wielkopolska, vocea tinerilor este auzită de către autoritățile care le-au creat și un cadru în care să poată să-și spună părerea și să contribuie la o societate mai bună, adaptată nevoilor pe care le au. O idee pe care ne-am propus să o preluăm și la Sibiu.

Vizita s-a încheiat cu o seară de excepție, în care ne-am simțit ca acasă, artiștii Teatrului de Balet Sibiu oferind o reprezentație ce nu va fi curând uitată. Totodată, expoziția „Via Transilvanica” realizată de Centrul Cultural Român de la Varșovia, a întregit cu succes oferta culturală românească.

Mulțumim gazdelor poloneze, mareșalului regiunii Wielkopolska, domnul Marek Woźniak, pentru deschidere, încredere și dorința de a face din acest parteneriat un exemplu de colaborare europeană!

Pe curând, prieteni! Już wkrótce, przyjaciele!” au transmis reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*