Cetatea dacică de la Tilișca, readusă la viață – foto

O  mână de oameni și-au propus să valorifice frumusețea cetății dacice de la Tilișca, dar și să continue cercetarea arheologică a sitului de aici, prin organizarea de tabere arheologice și ghidaje și activități educative.

foto: Gheorghe Vasile Natea

În perioada 20 iunie – 30 septembrie 2024, la inițiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, cu sprijinul logistic şi cofinanţarea Consiliului Judeţean Sibiu – prin agenda culturală 2024 – și în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Primăria Comunei Tilişca şi Primăria Oraşului Sălişte, se derulează proiectul cultural intitulat „Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca”.

foto: Gheorghe Vasile Natea

Derulat sub coordonarea unui colectiv de specialiști – dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, Mihail Chideșa, Florentin Perianu, Ecaterina Natea -, proiectul se încadrează, conform ghidului Consiliului Județean Sibiu, în patru mari arii tematice, fiind astfel gândit încât, prin diferite activități, să se poată continua, pe de o parte, cercetarea arheologică a cetății dacice de la Tilișca – a cărei importanță națională este subliniată prin încadrarea, pe Lista Monumentelor Istorice din România, în categoria A – iar pe de altă parte, la conservarea in situ, restaurarea și valorificarea/punerea în valoare a elementelor cu valoare istorică.

foto: Gheorghe Vasile Natea

Pentru aceasta, inițiatorii proiectului propun o serie de activități cum ar fi organizarea a două tabere arheologice și de valorificare a patrimoniului istoric, în cadrul cărora se vor desfășura activități artistice de pictură, fotografie și ateliere de confecționat podoabe din perioada dacică, în vederea educării publicului de vârstă școlară în domeniul protejării patrimoniului și al cunoașterii perioadei dacice.

foto: Gheorghe Vasile Natea

De asemenea, este propusă și organizarea unei cercetări arheologice în cadrul Cetății dacice de la Tilișca, în vederea îmbogățirii cunoștințelor despre civilizația dacică din Transilvania în perioada secolelor II î. Chr. – I d. Chr.

foto: Gheorghe Vasile Natea

Pentru publicul larg se propune organizarea de activități de diseminare: ghidaje și activități educative în cadrul Cetății dacice de la Tilișca, respectiv, în cadrul expoziției permanente din cadrul Muzeului Național Brukenthal Sibiu – Muzeul de Istorie Casa Altemberger.

foto: Gheorghe Vasile Natea

Totodată se vor tipări 300 exemplare de cataloage și  1000 de pliante, pentru promovarea Cetății dacice de la Tilișca, ce vor cuprinde informații despre asociație, istoricul cetății, descoperirile arheologice și importanța lor din punct de vedere științific.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*