Centre de plasament la standarde europene

Două proiecte ample, finanțate cu fonduri europene, au fost finalizate cu succes de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu

1Este vorba despre proiectele „Modernizarea, reabilitarea centrului de plasament pentru copilul cu dizabilităţi Turnu Roşu“, respectiv „Modernizarea, reabilitarea şi extinderea centrului de plasament Gulliver Sibiu“. Cele două centre au fost inaugurate ieri.

„O soluție reală și concretă“

Aceste proiecte sunt menite să contribuie la creșterea calității serviciilor sociale și oferă celor 50 de copii din fiecare centru șansa de a-și trăi copilăria în condiții decente, a explicat conducerea DGASPC Sibiu. „Copiii instituționalizați din centrele de plasament au nevoie de libertatea de a se descoperi pe ei înșiși, au nevoie de bucurie, speranță, dar, mai ales, de atenția și afecțiunea celor care au privilegiul de a fi alături de ei. Asigurarea tranziției de la modelul instituționalizat către serviciile sociale asigurate la nivelul comunității după cum recomandă Raportul de Țară al României pentru 2015 și Programul Național de Reformă 2015, va avea succes dacă se schimbă paradigma alocării fondurilor destinate beneficiilor sociale, de la cele care tratează efectele sărăciei și excluziunii sociale, la cele care răspund la două provocări esențiale: prevenirea – atât a separării copilului de proprii părinți, cât și ca măsură viabilă și eficientă de combatere a sărăciei, precum și intervenția timpurie pentru a se evita adâncirea crizei socio-economice și marginalizarea socială a familiilor aflate într-o nevoie socială. Astfel, prin prevenire se stopează numărul copiilor care necesită o măsură de protecție specială, iar în același timp, familia este sprijinită să nu-i mai abandoneze. Până atunci, însă, centrele de plasament sunt o soluție reală și concretă, iar prin intermediul acestor două proiecte se aduce un plus de valoare la confortul și calitatea vieții beneficiarilor noștri. Țin să subliniez, că pe lângă condițiile hoteliere, trebuie să primeze calitatea relației personalului cu acești copii, comunicarea interpersonală, precum și atenția și afecțiunea cu care sunt îngrijiți și tratați, astfel încât fiecare copil să se simtă valorizat, special și unic”, a arătat directorul executiv Laura Camelia Vîlsan.

Confort sporit

Prima panglică a fost tăiată la Centrul de Plasament Gulliver din Sibiu. Proiectul, care s-a derulat pe o perioadă de 17 luni, este finanţat de Uniunea Europeană prin Regio – Programul Operaţional Regional, în cadrul Axei prioritare 3. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătăţirea calitãţii vieţii celor 50 de copii din centrul de plasament „Gulliver“ prin modernizarea, reabilitarea şi extinderea acestuia. Valoarea totalã este de aproape 3,95 milioane de lei, din care co-finanțarea DGASPC Sibiu, din fondurile Consiliului Județean Sibiu, este de 483.395 lei. La CPCD Turnu Roșu, Cindrea și Vâlsan au fost întâmpinați de către șeful centrului, angajați, dar și două beneficiare, îmbrăcate tradițional, care le-au urat bun venit tuturor invitaților. Proiectul se încadrează în POR 2007-2013, Axa prioritară 3. Obiectivul general al prezentului proiect este îmbunătăţirea calităţii şi ridicarea standardelor serviciilor sociale prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii şi dotarea centrului pentru cei 50 de copii din cadrul CPCD Turnu Roşu. Perioada de  implementare a proiectului a fost de 16 de luni, iar valoarea totală de 2,86 milioane de lei, din care co-finanțarea DGASPC Sibiu se ridică la 505.671 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*