Cele mai așteptate filme ale anului și zeci de invitați speciali la TIFF Sibiu 2018

Între 20 și 24 iunie, Festivalul Internațional de Film Transilvania ajunge la Sibiu. Cele mai așteptate titluri ale anului, premiere mondiale, proiecții în aer liber și zeci de invitați speciali vor transforma orașul, timp de 5 zile, în capitala filmului, spre încântarea sibienilor  și a turiștilor veniți din întreaga lume.

Cea de a 12-a ediție TIFF Sibiu se va deschide miercuri, pe 20 iunie, cu proiecția celui mai mai recent film regizat de celebrul Wes Anderson. „Insula câinilor”/”Isle of Dogs” va rula de la ora 22:00,  în Piața Mare – spațiu ce va găzdui seară de seară de seară evenimente la care sunt așteptați mii de cinefili.

„Charleston”

Proiecții în aer liber sunt programate după lăsarea serii și în Parcul Cetății, un nou spațiu alternativ, special amenajat, în care cinefilii sunt invitați zilnic să se bucure de atmosfera de festival, după ora 17:00, în zona de lounge. Vineri seară la ora 22:00, va avea loc o întâlnire neobișnuită între pionierii snowboardingului din Norvegia și cei din Romania. Trei dintre protagoniștii filmului documentar „There’s Always Next Season”, printre care si regizorul Carl Christian Lein Størmer, s-au decis să împărtășească în premieră povestea începuturilor snowboardingului în Tromso, chiar comunității iubitorilor de sporturi de iarnă din Sibiu. Sâmbătă seară, filmul verii se vede la TIFF. „Charleston”, în care Șerban Pavlu, Radu Iacoban și Ana Ularu devin protagoniștii unei povești tragi-comice despre iubiri pierdute, va fi proiectat în prezența echipei. Tot aici, pe 20 iunie, de la aceeași oră, va rula „Foxtrot” (regia Samuel Maoz). Povestea inspirată de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și a câștigat nu mai puțin de 8 trofee Ophir la „Oscarurile israeliene”. Intrarea este liberă la proiecțiile din Piața Mare și Parcul Cetății.

Florin Piersic / foto: Vlad Cupșa

Ediția cu numărul 12 se va încheia cu o seară de gală. Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinemaului autohton, va fi invitat pe 24 iunie, de la ora 22:00, în Piața Mare, la proiecția filmului „Parașutiștii” (1974). Producția regizată de Dinu Cocea va readuce pe marele ecran o poveste dinamică de dragoste, cu îndrăgitul actor în rol principal.

„Vinovatul”

Cele mai populare titluri  prezentate la TIFF vor putea fi urmărite și la Teatrul Gong, unde vineri seară, de la ora 18:00, va rula „Vinovatul”/”The Guilty” (r. Gustav Moller), thrillerul distins cu Premiul Publicului, iar de la 20:00, „Nu mă atinge-mă”/ „Touch Me Not” (r. Adina Pintilie), premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Cinefilii îi vor putea întâlni la proiecțiile organizate în același spațiu pe regizorii și actorii din „Secretul fericirii” (r. Vlad Zamfirescu), „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” (r. Bogdan Theodor Olteanu), „Povestea unui pierde vară” (r. Paul Negoescu) și „Marița” (r. Cristi Iftimie).

„Nu mă atinge-mă”

O selecție specială de filme semnate de Ingmar Bergman va fi prezentată la Sala Astra, în cadrul retrospectivei dedicate celor 100 de ani de la nașterea marelui cineast suedez. Documentare, titluri care chestionează corectitudinea politică, proiecții speciale și evenimente dedicate celor mai tineri dintre cinefili vor îmbogăți programul variat al ediției.

Seri cu povești în aer liber sunt programate și la barajul de la Gura Râului, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig și pe scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2018 vor fi disponibile în curând pe https://tiff.eventbook.ro, iar din data de 19 iunie vor putea fi achiziționate și de la info-point-ul din Piața Mare sau la locații, înaintea proiecțiilor.

TIFF Sibiu este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania și co-finanțat de Primăria municipiului Sibiu, prin Consiliul Local Sibiu. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Ca în fiecare an, Mesagerul de Sibiu susține TIFF Sibiu în calitate de partener media.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*