Cea mai mare ediție a Maratonului Internațional Sibiu ia startul în acest weekend

Tema ediției din acest an a MIS, cea nu numărul 13, este „Nu sta acasă, că-ți stă norocul”

foto: Mesagerul de Sibiu

Maratonul Internațional Sibiu (MIS) care se va desfășura în acest sfârșit de săptămână bate record după record. Nu mai puțin de 8953 de alergători s-au înscris la această ediție. Ei vor susține cele 51 de cauze înscrise în proiect, iar 600 de voluntari vor avea grijă ca evenimentul să se desfășoare fără incidente. Potrivit directorului Fundației Comunitare Sibiu, Ana Bugneriu, 6% din populația Sibiu va alerga la această ediție a maratonului, iar 50 dintre participanți sunt alergători internaționali.

 

Participanții

Un număr record de alergători s-a înscris la ediția din acest an a Maratonului Internațional Sibiu, cea cu nunmărul 13. Aproape 9000 de persoane vor alerga pe străzile Sibiului sâmbătă și duminică. „Anul acesta am calculat și să știți că 6% din populația Sibiului aleargă la maraton, este o cifră impresionantă având în vedere că nu doar acești oameni alergători sunt implicați în eveniment, ci mai sunt câteva mii de donatori plus toți cei care vin să-i susțină în Piața Mare, prietenii, familia, publicul nostru care este parte din eveniment”, a declarat Ana Bugneriu, directorul Fundației Comunitare Sibiu, organizatorul MIS. Printre cei 8953 de alergători se află și 50 de alergători internaționali, care von în special din Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Italia, Irlanda, Grecia, Cehia, Turcia și Austria. Cel mai tânăr alergător are 4 ani și cel mai în vârstă are 80 de ani.

 

Traseul

Traseul evenimentului traversează centrul istoric al Sibiului, după ce startul se dă în Piața Mare, ajunge în parcul Sub Arini și Complexul Național Muzeal Astra, iar cursa de maraton, cea mai complexă (42 km) ajunge până în Rășinari și Poplaca. În acest an au avut loc câteva modificări de traseu, toate regăsindu-se pe site-ul maratonului, la secțiunea Info Utile.

Primii alergători sunt așteptați să ajungă la Finish în jurul orei 09:10, în cazul wenglor 10k și Squad Race by Zacaria, pe la 09:30 ajung primii de la Semimaratonul Joyson, în jur de 09:45 trec linia de finish primii alergători de la  Crosul MultiversX (alergătorii de la primul start din cele 3 de la cros), iar primii alergători de la Maratonul Continental sunt așteptați să ajungă în jur de 10:40.

Amintim că, și în acest an, evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, iar Cursele Copiilor vor avea loc duminică, 26 mai.

 

Noutăți

Ediția din acest a maratonului vine și cu o sumedenie de noutăți și suprize. Una dintre acestea este introducerea cursei „Pași pentru oraș”, o cursă în care nu se aleargă, ci se merge. Această cursă se desfășoară pe o distanță de aproximativ cinci kilometri și are 1200 de participanți înscriși, majoritatea persoane vârstnice, în jur de 70 de ani. Dealtfel, și cel mai vârstnic alergător, cel în vârstă de 80 de ani s-a înscris tot în această cursă. Această cursă nu este cronometrată, iar „câștigătorii”, un domn și o doamnă, vor fi desemnați în cadrul unei tombole, prin tragere la sorți.

O altă noutate a acestei ediții va fi prezența unui comentator sportiv care va comenta live streaming-ul de la eveniment, astfel încât și cei de la distanță să poată urmări evenimentul.

O noutate a ediției 13 o reprezintă urnele de donații care se vor regăsi pe perioada evenimentului la corturile partenerilor din Piața Mare. Pentru a amplifica natura filantropică a Maratonului, organizatorii încurajează toți participanții să facă donații pentru cauzele MIS la corturile partenerilor, urmând să fie recompensați cu multe surprize și bunătăți. Pentru un proces rapid și simplificat al donațiilor, participanții sunt încurajați să vină cu cash la ei, însă vor putea plăti și cu telefonul prin QR-ul codul de pe urne. Toate cele 51 de cauze de la MIS vor putea fi susținute cu donații și la Info Pointul din Piața Mică, dar și pe site-ul maratonului, până în data de 28 iunie.

Anul acesta, tricoul maratonului este desenat de artistul Dan Perjovsschi, iar poarta maratonului de doi artiști internaționali, unul fiind din Berlin, iar celălalt din Serbia.

Evenimentul va fi imortalizat de 16 fotografi profesioniști și, ca fapt inedit, pentru confecționarea medaliilor care vor fi oferite la maraton s-au folosit 10 kilometri de șnur.

 

Voluntari și sprijin logistic

Ediția din acest an a maratonului se desfășoară cu sprijinul a 600 de voluntari, care, de data aceasta, nu au fost deloc ușor de găsit. „O dată la trei ani ne este dificil să recrutăm voluntari, căci ei încep din clasa a IX-a, iar în perioada Bacalaureatului cei mai mulți se retrag. Totuși, suntem foarte ok, acum sunt peste 650 de voluntari”, a mai spus Ana Bugneriu.

În cadrul evenimentului, siguranța va fi sporită cu ajutorul partenerului ISU Sibiu, care va fi prezent atât în Piața Mare, cât și pe trasee, cu un efectiv de peste 20 de paramedici și voluntari SMURD, două ambulanțe, două motociclete și 7 puncte de prim ajutor pe trasee.  De asemenea, ISU Sibiu a susținut un training de prim ajutor pentru toți voluntarii și coordonatorii MIS.

Restricții trafic

Sâmbătă, 25 mai, va fi oprit traficul pe mai multe artere din mun. Sibiu, dar și pe DJ 106 A Sibiu – Rășinari, DJ 106 D Rășinari – Poplaca și DJ 106 R Poplaca – Sibiu, iar duminică, 26 mai, în cadrul Curselor, vor exista restricții de trafic în mun. Sibiu pe str. Papiu Ilarian, strada Timotei Popovici și Arhivelor. Mai multe detalii despre restricțiile de trafic sunt disponibile aici: https://maratonsibiu.ro/ro/restrictiitrafic.

 

Curse

Maratonul Internațional  Sibiu 2024 va avea loc timp de 2 zile. Sâmbătă, pe 25 mai, se vor desfășura cursele de adulți, iar duminică, pe 26 mai, vor avea loc Cursele Copiilor.

În prima zi a evenimentului se vor pune în mișcare participanții înscriși la următoarele curse: Maratonul Continental (42,2 km), Semimaratonul Joyson (21,2 km), Crosul MultiversX (5,3 km), Decathlon TeamRun (21,1 km), Squad Race by Zacaria (3,4 km), Wenglor 10k (10 km), Pași pentru oraș (probă de mers de 3,4 km). Copiii vor avea o zi dedicată lor, duminică, urmând să alerge la următoarele categorii: 4-5 ani (500 m), 6-7 ani (700 m), 8-9 ani (1000 m), 10-12 ani (1250 m). La fel ca în ultimii ani, cei care nu vor putea fi în  Sibiu în ziua evenimentului, vor participa la „Aleargă peste tot” cu GLS, între 25 mai – 28 iunie.

 

Edițiile precedente

La ediția din 2023 a Maratonului Internațional Sibiu au fost finanțate 47 de proiecte, pentru care s-au strâns 983.978 lei. Pentru aceste cauze s-au pus în mișcare 6.560 de alergători, adulți și copii, care au fost susținuți de circa 4.324 de susținători.

De-a lungul celor 12 ediții, prin intermediul maratonului s-au pus pe picioare în jur de 332 de proiecte diverse: construcția unui refugiu alpin, protejarea berzelor albe, cursuri de educație arhitecturală, muzicală sau chiar civică, renovarea și dotarea bibliotecilor și curților școlilor – inclusiv din mediul rural, amenajarea de săli polisenzoriale, repararea unei sinagogi, echipamente medicale pentru animale sălbatice rănite, prevenția bolilor neurodegenerative, sterilizarea câinilor și pisicilor fără stăpân, activități cu și pentru persoanele cu dizabilități, achiziția de echipamente medicale etc.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*