Cea mai importantă lucrare de pictură, „Bărbatul cu tichie albastră”, poate fi vizitată astăzi la Muzeul Național Brukenthal

Cea mai importantă lucrare de pictură poate fi vizitată astăzi la Muzeul Național Brukenthal cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Muzeelor. „Bărbatul cu tichie albastră” realizată de Jan van Eyck este expusă în expoziția Capodopere din Palatul Brukenthal din Sibiu.

foto: Muzeul Național Brukenthal

Tabloul reprezintă portretul unui bărbat, recent identificat cu Jean IV, duce de Brabant care a trăit între 1403 și 1427. Această lucrare poate fi așezată alături de picturi ale aceluiași artist precum „Bărbatul cu turban roșu”, considerată a fi un autoportret și aflată la Național Gallery din Londra, sau „Bărbatul cu inel”, aflată la Kunsthistorisches Museum din Viena, pentru care a pozat bijutierul Jan de Leeuw.
„Recunoscut pentru figurile sale impasibile, van Eyck acordă o atât de mare atenție reprezentării cât mai fidele a realității încât umbrește emoțiile și sentimentele, învăluindu-și personajele într-o energie specifică, misterioasă și, uneori, romantică”, adaugă Dana Hrib, în “Ghidul Galeriei de Artă Contemporană”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*