Cea mai cunoscută biografie a celebrei pianiste Clara Haskil, reeditată după 30 de ani, va fi lansată la Sibiu

Festivalul Internațional „Clara Haskil” (FICH) și Editura Humanitas le dau întâlnire melomanilor și iubitorilor de carte din Sibiu joi, 26 octombrie, cu începere de la ora 17.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica”, pentru un dublu eveniment de excepție dedicat pianistei Clara Haskil.

Este vorba despre lansarea celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, cartea semnată de muzicologul Jérôme Spycket, apărută, după 30 de ani, într-o nouă traducere la Editura Humanitas, și o întâlnire cu doi dintre artiștii care vor urca pe scena Sălii Thalia în cadrul celei de-a patra ediții a FICH, care se va desfășura între 27 și 29 octombrie.

Vor fi prezenți la eveniment: Alina Azario, pianistă și director artistic FICH, Adrian Iliescu, violonist și prim concert-maestru al Orchestrei Hamburger Symphoniker și Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii și specialist în filosofia și istoria ideilor. Discuția va fi moderată de Petru Trăscăian, librar.

BIOGRAFIA UNUI FENOMEN MUZICAL ROMÂNESC

De patru ani, FICH încearcă să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română, prin concerte de înaltă ținută, susținute de nume de primă mărime ale muzicii clasice contemporane. Anul acesta, Editura Humanitas, prin reeditarea volumului semnat de Jérôme Spycket, carte recompensată în 1976 cu Premiul „Claire Virenque“ al Academiei Franceze, contribuie major la acest exercițiu al reașezării în actualitate a numelui Clarei Haskil, un model pentru generații întregi de pianiști din întreaga lume.

Volumul lui Spycket reface biografia Clarei Haskil, de la primii ani, ai familiarizării cu lumea muzicii clasice, petrecuți la București, trecând prin anii formării și ai luptei pentru construirea unei cariere, până la perioada meritatei recunoașteri în plan internațional.

„Clara Haskil a fost un soi de magician: a știut să transforme talentul în geniu, fragilitatea în forță, dificultățile în perseverență și tenacitate. Toate aceste calități o fac să devină o sursă de inspirație și un exemplu pentru fiecare dintre noi, fie că suntem sau nu muzicieni. Și cred că, în epoca în care trăim, avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple de autenticitate și de valori. România e țara în care s-a născut Clara Haskil și am convingerea că ține de datoria noastră să o cunoaștem mai bine și să îi aducem omagiul meritat la ea acasă”, a mărturisit pianista Alina Azario, inițiatoarea FICH.

Publicat în condiții grafice excelente și într-o traducere nouă semnată de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz, cartea lui Jérôme Spycket va fi lansată în toamna aceasta și în alte orașe ale țării.

Intrarea la evenimentul de la Librăria Humanitas este liberă.

Biletele pentru Festivalul Internațional Clara Haskil 2017 pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu sau online prin Bilet.ro și Eventim.ro. Programul festivalului este disponibil pe www.clarahaskil.ro.

Mesagerul de Sibiu te trimite la festival! Urmărește www.mesageruldesibiu.ro și ediția tipărită pentru a afla cum poți câștiga invitații la Festivalul Internațional „Clara Haskil”!

Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, ediția a IV-a, este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.

ORGANIZATOR: Asociația Clara Haskil România

PARTENERI: Institutul Cultural Român, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Concours Clara Haskil, Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Suediei din București, Librăriile Humanitas, Continental Forum Sibiu

SPONSOR: Wempe

PARTENER MEDIA:  Mesagerul de Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*