Ce obiceiuri alimentare au sibienii și câți își doresc să slăbească

Aproximativ 60% dintre sibieni declară că iau zilnic micul dejun și aproape jumătete consideră că au o alimentație echilibrată, relevă un sondaj realizat, în perioada mai-septembrie 2023, de Fundația Educația Mâine, în cadrul proiectului Caravana Wellness, cofinanțat de Primăria Sibiu, prin intermediul Agendei Comunității.

Foto: Teodor Boantă

”Chiar dacă sondajul nu reprezintă un studiu sociologic în sensul științific, prin acest proiect am droit să cunoaștem mai bine care sunt obiceiurile alimentare ale sibienilor și stilul lor de viață, dar să vedem și care este gradul de satisfacție din punct de vedere financiar”, a declarat Teodor Boantă, coordonatorul proiectului Caravana Wellness.

Astfel, din cele peste 1000 de chestionare completate, reirese că 59,2% dintre sibieni au micul dejun în fiecare zi, 24% mănâncă doar în 3-4 dimineți dintr-o săptămână, în timp ce 16,8% dintre cei care au răspuns la sondaj au spus că au mic dejun ocazional sau nu au deloc.

La întrebarea ”Considerați că aveți o alimentație echilibrată?”, 49,6% din sibieni au răspuns ”DA”, 36,8% din răspunsuri au fost ”NU”, în timp ce 8% NU ȘTIU.

Totuși, când vine vorba despre obiectivele pe partea de sănătate, 40% din respondenți au spus că își doresc să slăbească (84,5%) sau să construiască masă musculară (15,5%), 39,2% vor să își îmbunătățească activitatea fizică, iar 37,6% își doresc să aibă mai multă energie, să îmbunătățească alimentația, imunitatea și digestia.

”Chiar dacă acum există tot felul de opinii și curente legate de alimentație, în general, și de micul dejun, în special, studiile științifice serioase rămân la concluzia că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și are numeroase beneficii asupra sănătății. Faptul că majoritatea sibienilor consumă micul dejun este îmbucurător. Totuși, dacă analizăm răspunsurile la următoarele două întrebări, legate de alimentația echilibrată și cea referitoare la obiective, există o oarecare contradicție. Deși aproape jumătate din oameni din susțin că mănâncă echilibrat, aproape 80% dintre sibieni au obiective pe parte de control al greutății energie și digestie. Practic, toate acestea sunt obiective care țin de a avea o alimentație echilibrată”, a adăugat Teodor Boantă.

Mulțumiți de câștiguri

Cea de a doua componentă a sondajului a fost dedicată satisfacției financiare a sibienilor. Aceștia au răspuns la două întrebări:

  1. Sunteți mulțumiți de veniturile pe care le realizați?
  2. Pe o scară de la 1-5 (unde 1 este cel mai mic grad de satisfacție), câștigați suficient pentru a a vă îndeplini obligațile financiare fără stres?

La prima întrebare, 65,6% din răspunsuri au fost ”DA”, iar 24,8%, ”NU”, în timp ce 54,4% din sibieni spun că nu au niciun stres în îndeplinirea obligațiilor financiare (nivel 4 și 5), 16,8% se situează la mijloc (nivel 3), în timp ce 19,2% întâmpină dificultăți în achitarea obligațiilor financiare (nivel 1 și 2).

Chestionarele au fost realizate față în față, în toate cartierele Sibiului, cu persoane majore, din toate categoriile de vârstă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*